Det går för närvarande inte att handla produkter pga. ett planerat driftunderhåll. Vi öppnar e-handeln så fort underhållet är klart och tackar för ditt tålamod!
Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Barnboksfiguren Mulle Meck fyller 25 år

7 maj, 2018
Mulle Meck fyller 25 år

Sedan starten 1993 har författaren George Johansson och illustratören Jens Ahlbom gett ut över 35 böcker om Mulle Meck och boxern Buffa. Under dessa år har figurerna byggt bilar, maskiner, meckat med flygplan och båtar och lika länge har små och stora läsare världen över älskat Mulles värld och alla vännerna i Djupforsen.

Mulle Meck står för nyfikenhet, uppfinningsrikedom, ­klurighet och äventyrslystnad. Han är inte rädd för att tänka okonventionellt eller pröva nya vägar. För honom finns inget skrot, bara gamla grejer som kan användas på nya sätt.

– När jag började skriva om Mulle Meck för mer än 25 år sedan, och fick glädjen arbeta med Jens Ahlbom som illustratör kände jag faktiskt att Mulle Meck skulle bära in i framtiden. Han har sina rötter i sin egen historia, men är inte rädd för att tänka nytt. Berättelserna om honom och hans hund Buffa kombinerar fantasi med fakta – och det är en kombination som kan föra en människa framåt, säger George Johansson. 

Böckerna om Mulle Meck har getts ut på både Natur & Kultur och Berghs förlag. I samband med jubileet ger Natur & Kultur ut de två nya samlingsvolymerna Mulle Mecks stora bok om bilar och Mulle Mecks stora bok om maskiner. På Berghs förlag utkommer bilderboken Mulle Meck och vargavintern, där Mulle bygger ett nytt fordon – snösvävaren!

George "Jojje" Johansson har en lång och bred barnboksutgivning bakom sig. Han jobbade också länge som journalist. Jens "Jenken" Ahlbom är en av våra mest kända barnboksillustratörer. 2003 belönades han med Elsa Beskow-plaketten.

Jubileumsåret inleds lördagen 12 maj kl. 11.00, när Mulle Meck bjuder in till födelsedagskalas i Järvastaden i Solna, Stockholm. Missa inte att träffa skaparna då! Läs mer här. Firandet fortsätter sedan under året på olika ställen i hela Sverige, inte minst på alla Mulle Meck-engagerade bibliotek.

Högupplösta författarporträtt.


För mer information:

Kontakta Natur & Kultur

Linn Bäckström, vik. pr-ansvarig för barn- och ungdomsböcker
Telefon: 08-453 86 83
linn.backstrom@nok.se

Kontakta Berghs förlag

Lena Andersson, förläggare
Telefon: 08-31 65 59
lena.andersson@berghsforlag.se