Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Natur & Kultur stämmer Mondial förlag för upphovsrättsintrång

6 december, 2021

Natur & Kultur har idag skickat in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen för att stoppa vad förlaget anser vara upphovsrättsintrång rörande kokboken Facing heaven, med texter och recept av Erik Videgård, foto av Pål Allan och formgivning av Gabor Palotai. Mondial Förlag har utgivit boken Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare som till stora delar efterbildar Facing heaven vad gäller bilder, texter och formgivning. Natur & Kultur gav ut Facing heaven i inbundet format 2015 och i flexiband 2018 och boken finns fortfarande till försäljning.

Maria Nilsson, förläggare och utgivningsansvarig Illustrerad fakta:

– Vi kan inte acceptera att ett annat förlag plagierar vår utgivning. Det är anmärkningsvärt att detta passerat Mondials redaktion och även efter att vi uppmärksammat dem på situationen har de valt att inte dra in boken trots flera påtryckningar från oss. Därför ser vi ingen annan väg framåt än att ta detta vidare rättsligt.

Advokat Rickard Wallentin, ombud för Natur & Kultur:

– Stora delar av Natur & Kulturs Facing heaven har, i princip rakt av, återanvänds i den kokbok som Mondial Förlag ger ut. Natur & Kultur har därför idag lämnat in en stämningsansökan som bland annat innebär ett yrkande om att domstolen ska förbjuda ytterligare marknadsföring och försäljning av den kokbok som Mondial Förlag ger ut.


Kontakt Natur & Kultur: Maria Nilsson, maria.nilsson@nok.se, 076-546 86 90

För juridiska frågor: Advokat Rickard Wallentin, rickard@cwlaw.se