Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Elva författare tilldelas Natur & Kulturs särskilda stipendium

22 december, 2021

Natur & Kultur tilldelar Suad Ali, Isabella NilssonMelody Farshin, Mahdieh Golroo, Anna Hallberg, Kjell Johansson, Ann Jäderlund, Johan Jönson, Stefan Lindberg, Annika Norlin och Emma Virke var sitt stipendium på 100 000 kr som uppmuntran för fortsatta litterära insatser.

–Vi vill ge Natur & Kulturs särskilda stipendium till författare som en uppmuntran att fortsätta skriva - att göra det som vi anser att de är mycket bra på. Några vill vi uppmärksamma för deras starka debut och ett par andra, som har flera litterära verk bakom sig, vill vi ge lite extra inspiration, säger Anna Albrektson, professor i litteraturvetenskap och stipendiekommitténs ordförande.

Natur & Kulturs särskilda stipendium premierar litterära insatser och ska ge uppmuntran till fortsatt litterärt arbete. Stipendierna är på 100 000 kr vardera och i år har antalet stipendier ökat från nio till elva.

Stipendiet delas ut på initiativ av Natur & Kulturs stipendiekommitté till följande personer 2021:

Suad Ali (1990) nyanserar bilden av kvinnor på flykt där kulturkrockar kombineras på oväntade sätt i en gripande debutroman.

Melody Farshin (1988) har ett intensivt, vildsint och brännande språk som får unga att läsa sina första romaner.

Mahdieh Golroo (1985) är en modig och inspirerande författare och journalist som verkar för större rättigheter för kvinnor i Iran genom sin fristad i Sandviken.

Anna Hallberg (1975) är en ständigt undersökande och nydanande poet och hon är dessutom en av våra viktigaste litteraturkritiker.

Kjell Johansson (1941) är en ständigt aktuell Stockholmsskildrare av rang som gett ut 20-talet romaner sedan 70-talets början.

Ann Jäderlund (1955) har ett berikat oss med ett brett författarskap och förnyat svensk senmodernistisk poesi.

Johan Jönson (1966) är en av Sveriges mest mångsidiga, resonansrika poeter och förnyare av arbetarlitteraturen.

Stefan Lindberg (1971) är en romanförfattare och kulturskribent som gjort något intelligent och estetiskt intressant av autofiktionen.

Isabella Nilsson (1989) är en skarpsinnig utforskare av alfabetets baksida och den lekfulla och allvarliga nonsenstraditionen.

Annika Norlin (1977) är en framgångsrik låtskrivare som drabbade oss och gav mersmak efter den skönlitterära debuten.

Emma Virke (1974) är en mångsidig barnboksförfattare och illustratör som med humor, skarpsinne och blick för detaljer glänser både i samarbeten med andra och ensam.


Natur & Kulturs särskilda stipendium har delats ut sedan 2011 och juryn består av styrelseledamöterna Anna Albrektson och Kjell Blückert samt Jesper Olsson och Lydia Wistisen.

Stiftelsen Natur & Kultur delar även årligen ut litterära och populärvetenskapliga arbetsstipendier som går att söka via nok.se. Ansökningstiden för arbetsstipendierna är 1 februari till 1 maj.


För mer information och kontakt med stipendiaterna kontakta:
Karin Tengby, projektledare ideella verksamheten Natur & Kultur
Telefon: 08-453 86 30