Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Natur & Kultur ger extra stöd till organisationer i Ukraina

Stöd till författare, poeter, översättare och människorättsförsvarare, pressfrihetscenter med skyddsutrustning för journalister, faktagranskning av den publika debatten i Ukraina. Utöver den viktiga humanitära hjälpen till Ukraina görs även akuta insatser för att stötta arbetet för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. För att stärka det arbetet går Natur & Kultur nu in med extra stöd till flera organisationer som verkar i Ukraina.

Rysslands invasion av Ukraina och det mänskliga lidande som kriget för med sig berör oss alla på djupet. De hjälporganisationer som verkar i området gör nu ett oerhört viktigt arbete för att ge humanitärt stöd i den akuta situationen. Om du kan, ge gärna ett bidrag.

Men kriget förs också genom information och desinformation. Samtidigt som det skördar människoliv och slår städer i spillror fortsätter också det offentliga samtalet, där oberoende tv-sändningar, tidningsartiklar, forskning, förmedling av information till befolkningen och människorättsarbete har en mycket viktig roll. Även dessa delar av samhället är viktiga att hålla vid liv. Journalister, författare, översättare och människorättsförsvarare är extra utsatta när kriget påverkar arbetsvillkoren. De behöver ofta till exempel skyddsutrustning, juridisk rådgivning eller stöd till evakuering och skydd.

Därför har Natur & Kultur, som är en oberoende stiftelse som verkar för att fler röster ska höras i det demokratiska samtalet, beslutat att stödja organisationer som verkar för yttrande- och pressfrihet samt mänskliga rättigheter.

Vi har sedan tidigare etablerade samarbeten med Civil Rights Defenders och Svenska Pen, och till dem ökar vi stöden. Vi ger också nya stöd till Reportrar utan gränser och Vox Ukraine. Sammantaget ger vi en miljon kronor i stöd till dessa organisationer.

Fotograf: Mstyslav Chernov