Nominerade till Svenska Dagbladets Litteraturpris 2018!

Andrea Lundgren och Sami Said är två av totalt fyra nominerade till Svenska Dagbladets litteraturpris 2018.
Andrea Lundgren är nominerad för sin novellsamling Nordisk fauna och Sami Said för sin roman Människan är den vackraste staden.
De övriga två nominerade är Agnes Lidbeck med romanen Förlåten och diktsamlingen Ur samt Linnea Axelsson för diktverket Aednan.

Så här har SvD:s litteraturkritiker skrivit böckerna:

Nordisk fauna
"Människor blir till djur i lovande Andrea Lundgrens skarpa noveller" skriver Ulf Eriksson. Samlingsverkets historier berättar om "En rasande mor, en manipulativ far och en flickvän som väntar så hängivet att hon förvandlas till en cockerspaniel".

Människan är den vackraste staden
"En lierar sig med nazister och hatar sitt ursprung. En sitter livegen och väntar på uppehållstillstånd. En tredje längtar till USA men är strandad i Sverige." Sami Said skriver om ett absurt Europa från en flyktings blick, berättar SvD:s kritiker Jenny Aschenbrenner.

Nordisk fauna

Ett tåg stannar på spåret mitt i natten och en ensam kvinna kliver ut genom de öppna dörrarna, följer ropet ur den djupa skogen.
Så är det att läsa Andrea Lundgren: man lockas med av en ton som leder bort, till något vi inte ens kan föreställa oss. 
De sex novellerna i Nordisk fauna befolkas av djur: rävar, blåvalar, gäddor, katter, fåglar. 
Och människor, som alla längtar efter förvandlingen.

 

Läs mer

Människan är den vackraste staden

"Sami Said har radat upp ingredienserna vänskap, existentiell kris, världspolitik, poesi, fascism, nyfattigdom, humor, trots och desperation och hällt dem i en litterär fruktpress. Resultatet är ännu ett kliv framåt i ett författarskap som börjar närma sig Mare Kandres eller P O Enquists dovt kvillrande tassemarker." Expressen

”Ett språkfyrverkeri om vår tid." Vi Läser

Läs mer