Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Nominerade till Svenska Dagbladets Litteraturpris 2018!

Andrea Lundgren och Sami Said är två av totalt fyra nominerade till Svenska Dagbladets litteraturpris 2018.
Andrea Lundgren är nominerad för sin novellsamling Nordisk fauna och Sami Said för sin roman Människan är den vackraste staden.
De övriga två nominerade är Agnes Lidbeck med romanen Förlåten och diktsamlingen Ur samt Linnea Axelsson för diktverket Aednan.

Så här har SvD:s litteraturkritiker skrivit böckerna:

Nordisk fauna
"Människor blir till djur i lovande Andrea Lundgrens skarpa noveller" skriver Ulf Eriksson. Samlingsverkets historier berättar om "En rasande mor, en manipulativ far och en flickvän som väntar så hängivet att hon förvandlas till en cockerspaniel".

Människan är den vackraste staden
"En lierar sig med nazister och hatar sitt ursprung. En sitter livegen och väntar på uppehållstillstånd. En tredje längtar till USA men är strandad i Sverige." Sami Said skriver om ett absurt Europa från en flyktings blick, berättar SvD:s kritiker Jenny Aschenbrenner.

Nordisk fauna

Ett tåg stannar på spåret mitt i natten och en ensam kvinna kliver ut genom de öppna dörrarna, följer ropet ur den djupa skogen.
Så är det att läsa Andrea Lundgren: man lockas med av en ton som leder bort, till något vi inte ens kan föreställa oss. 
De sex novellerna i Nordisk fauna befolkas av djur: rävar, blåvalar, gäddor, katter, fåglar. 
Och människor, som alla längtar efter förvandlingen.

 

Läs mer

Människan är den vackraste staden

San Francisco är en självutnämnd upptäcksresande från Afrikas horn, tillfälligt strandsatt i norra Europa. Pengarna är slut och gränserna har stängts. Tillvaron i det nya landet går ut på att hitta ett sätt att ta sig vidare. Till skimret, till Amerika kanske.

Läs mer