Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Julklappstips

2019 går mot sitt slut och bokåret likaså. Vi passar på att tipsa om böcker att ge bort i jul för alla åldrar och intressen!

Bomullsängeln

Bomullsängeln är en mäktig roman om flickors utsatthet, om kvinnlig vänskap och bildningstörst, en berättelse om hur tiden vi lever i kan avgöra våra liv i högre grad än de val vi har möjlighet att göra.

Läs mer

Den som inte har läst Susanna Alakoskis Bomullsängeln än har en riktig bonus att se fram emot i jul. Första delen i en svit om arbetarkvinnors liv i Sverige och Finland under 1900-talet. Ett litterärt mästerverk som hyllats av såväl kritiker som läsare.

Där livet är fullkomligt

Silvia Avallone har i Där livet är fullkomligt skrivit ännu en klarsynt skildring av samtidens Italien. Ett Italien där klassklyftorna är avgrundsdjupa och könsrollerna bergfasta.

Läs mer

För den som slukat Ferrantes böcker och inte får nog av italienska samtidsskildringar. Silvia Avallones nya roman rör sig i samma värld som den oförglömliga debuten Stål. En läsupplevelse om klass, könsroller och adoption.

Tung

Tung är en gripande bok om en ung son och en mor, sammanbundna av intimitet och kärlek, våld och utsatthet. Modern ger honom den största gåvan hon vet, litteraturen och skrivandet, och gör allt hon kan för att skydda honom mot farorna som hotar en svart pojke i Amerika. Men själv slår hon pojken, plötsligt och hårt.

 

 

Läs mer

En gripande berättelse om en mor och son, sammanbundna av intimitet och kärlek, våld och utsatthet. Kiese Laymon skildrar här en ung svart pojke och hans uppväxt, förväntningar, missbruk och nedärvda trauman.

Allt jag fått lära mig

Allt jag fått lära mig har rosats av kritiker över hela världen, låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018 och översatts till 26 språk. Den är en gripande skildring av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.

Läs mer

Boken som rosats av kritiker över hela världen. Innerligt och hjärtskärande om en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.

Väsenologi

En maffig och läskig faktabok om väsen i nordisk folktro!

Läs mer

Bästa julklappen till alla PAX-älskade mellanstadiebarn!

Vad trodde folk på förr och vad tror folk på nu, och varför? Ett maffigt, läskigt och roligt uppslagsverk om nordisk folktro och om alla de väsen som barnen lärt känna i PAX-serien.

Mellan oss

En pricksäker berättelse om livet på högstadiet, om att navigera genom högstadiets stränga regler och söka tröst i rymdens oändlighet.

Läs mer

Bästa hårda julklappen till alla som ska börja högstadiet.

Mellan oss är en pricksäker berättelse om livet på högstadiet, om att navigera genom dess stränga och komplicerade regler och om den fingertoppskänsla som krävs för att inte hamna längst ner i hierarkin.

ABC-klubben julbok

Högläsningsboken 24 dagar till jul består av 24 kapitel att läsa inför julen. Berättelsen utspelar sig i samma värld som ABC-klubbens läseböcker och passar att läsa högt i december månad i åk 1-3. Boken berör de känslor vi förknippar med julen, som glädje, förväntan, gemenskap, kärlek – men också ensamhet, sorg och ett visst vemod.

Läs mer

Historiska kvinnor

"Var finns kvinnorna i historien?" Överallt såklart! Använd vår kortlek Historiska kvinnor för att lyfta fram svenska kvinnor som har gjort avtryck i historien. Lyft samtidigt frågan om problematiken med representation i historien.

Läs mer

Binas hemliga liv

I Binas hemliga liv väver Thor Hanson ihop populärvetenskap med vår kultur­historia och gör det möjligt för oss att förstå allvaret i hoten mot binas existens, från bekämpningsmedel till klimatförändringar.

Läs mer

Populärvetenskap möter kultur­historia i denna unika bok. Fascinerande och lättillgängligt skildras allvaret i hoten mot binas existens och det närverk av relationer som binder samman människans och naturens världar.

Mannen som ordnade naturen

Här får vi följa den märkvärdiga historien om prästsonen från Småland som blev en av sin tids mest kända personer. Mannen som ordnade naturen är skriven av Linnéauktoriteten Gunnar Broberg och bygger på många decenniers omfattande studier av Linnés kvarlåtenskap.

Läs mer

I den första fullödiga Linnébiografin på över hundra år får vi följa den märkvärdiga historien om prästsonen från Småland som blev en av sin tids mest kända personer. Det är en rik och djuplodande genomgång av Linnés gärning och liv.

Till bildningens försvar

Bildning har blivit än mer viktig, i en tid när mörka skuggor drar över världen. När sanningen privatiseras och allt fler stängs inne i åsiktsburar. Vi har mer kunskap än någonsin – men vi vet allt mindre tillsammans.

Läs mer

För dig som undrar hur vi kan ha mer kunskap än någonsin och trots det veta allt mindre tillsammans.

Högtid

Stefan Ekengren reder ut begreppen kring våra traditionella svenska högtider och ger dig både klassiska och nya recept. Inför varje högtid får du hjälp med planering och förslag på arbetsordningen. Hur långt i förväg går det till exempel att grava laxen, rulla köttbullarna eller baka påsktårtan?

Läs mer

Årets vackraste matbibel. Stefan Ekengren reder ut begreppen kring våra traditionella svenska högtider och ger dig både klassiska och nya recept i detta personliga referensverk.

Nordiska bad

Vad är det som är specifikt med nordiska bad och var finns dagens intressantaste och mest spektakulära bad? Det kalla klimatet och ländernas geografiska utformning har gjort att vissa former av badande etablerade sig redan under förhistorisk tid. Bastubad, kallbad, källbad och motionsbad är en del av Nordens kulturhistoria som har överlevt i tusentals år.

Läs mer

Vad är det som är specifikt med nordiska bad och var finns dagens intressantaste och mest spektakulära bad? Ulrica Nordström skriver om de nordiska baden och vattnet som en nödvändighet, ett beroende, och lyx. Man ångrar ju aldrig ett bad!

Klimatpsykologi

Det här är boken för dig som vill agera aktivt för klimatet, i din roll som ledare, beslutsfattare och medmänniska. Den är för dig som är engagerad i miljörörelsen, för dig som har en position i samhället med möjlighet att påverka och för dig som själv börjat göra förändringar men är frustrerad över att kompisarna eller politikerna inte gör sin del.

Läs mer

För dig som vill veta vad som faktiskt gör skillnad i miljöarbetet.

Vad alla föräldrar borde få veta

Vad alla föräldrar borde få veta ger hjälp att sålla i det enorma informationsflöde som finns, genom att utgå från forskning och presentera sådant som visat sig fungera bra för många.

Läs mer

För dig som är trött på tyckande och gissande och törstar efter fakta kring föräldraskap.

Supermetoderna

De finns. Supermetoderna som hjälper ditt barn att lyckas i skolan. En handfull strategier vars överlägsna effekt bevisats i flertalet studier. De får ditt barn att lära sig mer och minnas längre, utan att det tar mer tid. Och det bästa av allt: de är enkla att förstå och att använda.

Läs mer

För dig som behöver konkreta verktyg för att hjälpa ditt barn att lyckas i skolan.

NOKflex Code

Nytt läromedel utvecklat utifrån läroplanerna för programmering i matematik. Med NOKflex Code kan elever på högstadiet och gymnasiet lära sig att lösa matematiska uppgifter med hjälp av textbaserad programmering.  

 

Läs mer

Introverta elever

I skolan finns en stor andel elever som kan kallas introverta. Denna bok förklarar vad introversion är och vilka svårigheter som introverta elever kan uppleva i samspel med sin omgivning. Den ger många konkreta förslag på hur man kan arbeta för att bättre inkludera dessa elevers behov.

Läs mer