Hantverka

Mässa, workshops och samtal
4 maj 2019 kl 11:00
När 4 maj Var Markeliussalen, Natur & Kultur Karlavägen 31, Stockholm

Fri entré till mässa, samtal och café.

Köp workshopbiljetter här

 


Illustrerad fakta djupdyker i hantverk under en heldag på Natur & Kultur

Vi vill passa på att visa upp all vår samlade utgivning inom hantverk och bjuda in intresserad allmänhet till en mässa. Våra författare som är specialister inom olika hantverk kommer hålla workshops, till självkostnadspris, inom olika områden som näver, tälj, sömnad, knopar och papperskonst. Dessutom kommer vi att vi presentera publika samtal modererade av Frida Arnqvist Engström

Ai Ventura finns på plats och säljer fika och japanska bakverk i anslutning till vår bokhandel där det även finns en pysselhörna för barn.
Näverdesigner Emma Dahlqvist ställer ut samlade näverföremål i samband med releasen av vårens bok Näver - fläta, tampa, vika.

Fri entré till mässa och samtal.
Workshopbiljetter till självkostnadspris via Skillbreak - en plattform för workshops med Sveriges främsta kreatörer och hantverkare.

Lördag 4 maj 2019
11-16
Natur & Kultur, Karlavägen 31
Markeliussalen, plan 5.

Workshops & publika samtal

Kerstin Neumüller (Lappat & lagat)
Älskar du kläder och bryr dig om miljön? Att laga sina kläder är ett enkelt, billigt och klokt sätt till en mer hållbar garderob. När du fått smak för det fina i att reparera dina kläder kommer du kanske inte vilja göra något annat! Till denna workshop får du ta med dig dina älskade, trasiga plagg. Kerstin Neumüller - författare till den hyllade boken "Lappat & lagat" - hjälper dig med konkreta tips för att komma igång och lära dig stoppa hålen. Workshopen kräver inga förkunskaper.

Lär dig laga hålen i dina trasiga plagg med hjälp av Kerstin, köp biljett här!

Fideli Sundqvist (I love Paper)
Pappersblommor är en älskad och tacksam dekoration till olika former av pyssel, såsom scrapbooking. I denna workshop får du lära dig de första stegen till att skapa fantasifulla blommor eller realistiska sommarfloror i papper. Du får bland annat skära blomblad med skalpell, snurra papper till prästkragens mitt och vira blomstertejp längs ståltrådsstjälkar. I workshopen ingår ett startkit som består av papper, skärmatta och kniv. Kittet får du ta med dig hem så att du kan botanisera vidare i dina nyupptäckta kunskaper i pappersblomster. Workshopen kräver inga förkunskaper.

Lär dig göra pappersblommor med Fideli, köp din biljett här!

Moa Brännström Ott (Trä)
I denna workshop får du lära dig grunderna i att tälja och kan sedan välja att göra antingen en krympburk eller en smörkniv. En krympburk är ett smart förvaringskärl som inte kräver något lim. En färsk gren eller stam urholkas för att sedan krympa ihop intill en botten av torrt trä. Har man tur blir det till och med vattentätt, ren magi! Workshopen kräver inga förkunskaper. Även om du inte har hållit i en morakniv sedan träslöjden i skolan kan detta vara något för dig och även en nybörjare kan tälja till en krympburk eller smörkniv. En morakniv ingår i workshopens pris. 

Lär dig tälja med Moa, köp din biljett här!

Emma Dahlqvist 
Näver – möjligheternas material! Tradition möter framtid när textilkonstnären Emma Dahlqvist tar sig an näverslöjd. Det mångsidiga naturmaterialet näver har använts i tusentals år men är även idag ett högaktuellt och hållbart material för samtida hantverk och design. Emma Dahlqvist är textildesigner och konstnär vars relation till näver började med en närmast anarkistisk attityd till slöjdtraditionen då hon med hjälp av laserskärning och origami undersöker textila kvaliteter i materialet.

I mars kom Emmas bok Näver – fläta, tampa, vika där hon utgår från näverns fantastiska egenskaper och unika estetiska uttryck och lär oss allt från hur man skördar och väljer näver till hur man med hjälp av både traditionellt och samtida hantverk kan skapa egna näverföremål – från uppdaterade klassiker som näverryggsäckar och korgar i olika storlekar, till ipadfodral, smycken och askar i modern form.

Under den här workshopen kan du välja mellan att göra en plånbok eller en vikt ask. Kursen kräver inga förkunskaper.

Lär dig arbeta i näver, köp din biljett här.

Miki Anagrius (Knopar)
Miki Anagrius lär ut smarta lösningar för vardagslivet snarare än båtlivet med hjälp av en repstump och lämpliga knopar. Enkla knytkunskaper blir till användbara, roliga och snygga knopar för att hänga upp, bära, förvara, organisera och koppla ihop olika saker. Till exempel kan vi lära oss hur man knyter en ampel som även kan användas som flaskknop, en monkey fist till nyckelringen eller hundleksaken och en spiral knop om du vill hänga upp en kruka eller glasburk i taket. Det blir riktigt tjusigt, på gränsen till makramé! Dessutom är många knopar fina i sig och att lära sig dem är ett ypperligt tidsfördriv. En bra knop är en smart mix av form och funktion.

Miki Anagrius knopintresse har vuxit ur aktiviteter som klättring och båtliv, och han har också vardaglig nytta av kunskaperna i sitt arbete som fotograf. Repet har blivit ett självklart verktyg för att lösa olika problem. Knoparna Miki lär ut är inte nya – det är hur de används som är nytt! Den engelska säckknopen har blivit en ampelknop att hänga upp krukväxter i, eller en sele så att du kan hänga vattenflaskan över axeln. Miki tycker att det känns viktigt att alla de gamla knoparna inte ska falla i glömska och att de förtjänar en plats i vardagslivet.

Lär dig knopar, köp din biljett här!

Publika samtal

Frida Arnqvist Engström är värd för våra publika samtal. Hon kommer introducera våra föredragshållare och fånga upp eventuella frågor från de som lyssnar. Frida beskriver hur ”det finns något självklart i handens arbete, antingen vi gör det själva eller uppskattar andra som kan.” Hennes blogg Kurbits handlar lika mycket om slöjd och dyi som om inredning och design. Teori varvas med praktik och alla material är välkomna! Hennes fokus är att det ska kännas lustfyllt och intressant och att man med slöjden som avstamp kan hamna ungefär var som helst.

Cilla Ramnek är en multikonstnär och kreatör som rör sig fritt mellan kommersiella uppdrag och sitt undersökande arbete i ateljén. Som exempel kan nämnas separat- eller samlingsutställningar i Stockholm, Paris, Tokyo och Moskva. Hon har gjort konst för offentlig miljö, handledning, föreläsningar, mönsterformgivning, utställningsdesign och kuratorsuppdrag. Hon stylar, formgiver och undervisar. Cilla har också skrivit flera böcker, senast Verkstäder (2018).

Miriam Parkman är handvävare och textilkonstnär bosatt i Stockholm med rötter i Ångermanland. Utbildad vid Handarbetets Vänner är hon idag en av medlemmarna i vävgruppen Studio Supersju. Miriam jobbar för att nå inre drömmar genom portaler av färg - i såväl en handduk till köket som via en stor rya att hänga på väggen eller lägga i sängen. Miriam kommer att prata om sitt vävande och aspekter kring hur vävning ska bli mer lättillgängligt, kännas samtida och mer modernt. Utöver vävstolen vill Miriam lyfta fram ett mer prestigelöst skapande och syn på väv som inte alltid måste bli ”något” utan även kan vara ett skissmedium likaväl som att måla eller teckna. Miriam och Arianna Funk  är representanter för en ny generation vävare som på smarta sätt tillgängliggör vävningen för samtiden och visar på nya och nygamla behov av väven. I anslutning till samtalet kommer Miriam visa hur skiss-vävnad går till, på plats i Markeliussalen.

Anton Sandqvist grundade 2004 väskmärket Sandqvist och har skrivit boken Heavy Duty Sewing, en handbok i att sy egna väskor och andra praktiska prylar - på hemmasymaskin. Idag driver han Byle Tyghandel AB, en webshop som säljer tyger och andra material för hobbysömnad av väskor, dynor, möbler, kläder och liknande projekt som kräver ett kraftigare tyg, för slitstyrka och stadga. På Hantverka ska Anton prata kring slitstarka material och hur man ska tänka för att ta steget och börja sy och skapa själv.

13:00 - 14:00 Cilla Ramnek
14:00 - 15:00 Anton Sandqvist
15:00 - 16:00 Miriam Parkman