Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

”Skönt att slippa hålla koll på alla papper”

Digitala läromedel ur ett elevperspektiv: Vår praoelev Ellen, 15 år, har förutom att vara behjälplig med stort och smått även ställt upp på en intervju om sin relation till digitala läromedel. Dessutom sände vi ut henne för att testa digitala läromedel från olika leverantörer på SETT-mässan.

 Jag gick runt till olika montrar och testade digitala läromedel. Vissa av läromedlen var enkla att förstå sig på direkt, med några var svårare att se hur man skulle använda. 

Vi återkommer strax till testet men först några frågor om Ellens relation till digitala läromedel. I hennes klass använder de sedan ett år tillbaka digitala läromedel i alla ämnen förutom språk.

 Jag tycker att det är bra att ha en bok när man läser just språk. Något att hålla i handen. Men jag gillar digitala läromedel för de är enkla att använda. Man slipper hålla reda på en massa papper. Allt finns samlat på samma ställe, i datorn.Vad är det bästa med digitala läromedel?

 Dels är det miljöaspekten så klart, men också att det är skönt att slippa bära runt på en massa böcker och att lätt hitta det man letar efter. Den funktion jag använder mest är ”Ctrl+F” för att hitta snabbt i innehållet.

Ser du några problem med att jobba digitalt?
 När det plötsligt inte finns något internet. Då kan man inte jobba alls. Man kanske var mitt i en fråga och så går nätet ner och allt försvinner.Vilka funktioner använder du gärna?

 När jag läser långa texter brukar jag läsa halva texten och sedan lyssna på resten, medan jag antecknar det jag hör för att komma ihåg. Det fungerar jättebra för mig.

Hur tycker du att lärarna verkar uppfatta arbetet med digitala läromedel?
 De verkar tycka att det är bra. Det är smidigt att inte behöva hålla ordning på en massa olika papper och de kan kommunicera med oss direkt i dokumenten och kommentera på saker som de tycker är extra bra eller som behöver ändras.

Om du får framtidsspana – hur tror du att framtiden för läromedlen ser ut?
 Jag tror att det kommer att fortsätta och bli ännu mer digitalt, men att det fortfarande kommer att finnas böcker i vissa ämnen. Och så önskar jag att det ska fungera utan internet så att man inte riskerar att det slutar fungera.

Så vad kom Ellen fram till i sin undersökning på SETT då?
På delad förstaplats på topplistan utifrån Ellens undersökning kommer Natur & Kulturs och Digilärs nyhet Digilärserien, vilket glädjer oss. Så här säger Ellen: 

Digilärserien
Sidan var strukturerad och det var väldigt enkelt att hitta och förstå sig på den. Det fanns mycket olika funktioner så att man kunde redigera och ändra sidan som man själv ville. Det fanns mycket för alla årskurser ända från fyran till nian. Enligt min uppfattning verkade det vara enkelt för båda elever och lärare. Förstaplatsen delades med Gleerups. Överlag tyckte Ellen att det fanns en hel del bra att välja på. Det var svårare att hitta på vissa sidor och en del hade mest fokus på tryckt material. 

Alla läromedelsmontrar som Ellen besökte:
Gleerups
Clio
Studentlitteratur
Liber
Sanoma
NE