Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Talsyntes med AI i våra digitala läromedel

Nu kan elever som använder Natur & Kulturs heldigitala läromedel få alla texter upplästa av talsyntes med AI. Det är en stor förbättring då rösten är väldigt lik en verklig människa.

Talsyntes och inläst tal är sedan tidigare standard i alla våra heldigitala läromedel i plattformen digiNOK. Talsyntes är en konstgjord röst som efterliknar mänskligt tal, och lämpar sig väl för digitala läromedel som hela tiden uppdateras med aktuellt innehåll.

Utöver talsyntes med AI i svenska* har vi även i moderna språk lagt till valbara röster för kanadensisk franska, österrikisk tyska och mexikansk spanska. Till våra språkläromedel finns sedan tidigare även inläst tal från modersmålstalare. 

– Uppläsning av text är ett verkligt fokusområde där vi satsar mycket kraft och resurser. Det är också vår mest uppskattade och använda lässtödsfunktion och med AI förbättras den ytterligare, berättar Cecilia Lilja, produktionschef på Natur & Kultur.

Den neurala talsyntesen med AI utvecklas av Amazon med den senaste tekniken där rösterna låter mycket mer mänskliga än i de tidigare talsynteserna som finns på marknaden. Funktionaliteten förbättras ständigt och tränas automatiskt genom maskininlärning på nya uttal. Språkmelodin blir hela tiden bättre, det vill säga uttal av meningar, fraser och andra kombinationer av flera ord samtidigt. AI:n tränas genom all text den bearbetar, förbättras i snabb takt och används idag över hela världen.

I tillägg till inläst ljud och talsyntes så kan elever som översätter texter med Google Översätt även fortsättningsvis få den översatta texten uppläst med AI-funktionalitet på flera språk. 

*AI-rösten ”Elin” är ny standardröst för talsyntesen till alla texter skrivna på svenska i digiNOK-plattformen.

Läs mer om all språkfunktionalitet i digiNOK