Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Lektionstips: Källkritik

I vårt moderna mediesamhälle flödar information över oss som aldrig för. Att kritiskt kunna granska och bedöma trovärdigheten hos olika källor blir därför allt viktigare.

Den 13 mars är det Källkritikens dag, som instiftades så sent som 2017. Med anledning av dagen vill vi tipsa om innehåll och uppgifter som handlar om just källkritik. Håll till godo med dessa avsnitt som du kan använda i din undervisning. 

OBS! Länkarna nedan fungerar bara om du är inloggad på Digilärs läromedel och har licens till det aktuella läromedlet. Är du nyfiken på våra läromedel men saknar licens till Digilär? Skaffa ett gratis testkonto redan i dag, och prova på allt material helt kostnadsfritt i 30 dagar!

Årskurs 4–6

  • Samhällskunskap 

I kapitlet Internet finns avsnitten Vad är sant? och Hur ska vi göra för att inte bli lurade?

Årskurs 7–9

  • Historia 

Visa gärna en film för eleverna som handlar om källor och källkritik. Här finns också innehåll som bland annat tar upp ett exempel på en historieförfalskning, sekundära och tertiära källor och källkritiska kriterier med mera. 

  • Religionskunskap 

Läs kapitlet Internet och religion och se en introduktionsfilm som berör källkritik. I kapitlet finner du även flera användbara uppgifter. 

  • Svenska 

I svenskan vill vi särskilt lyfta fram arbetsområdet: Granskning pågår – om källkritikEtt arbetsområde med samma namn finns även i Svenska som andraspråk för åk 7‑9

  • Samhällskunskap 

Missa inte uppgiften Källkritik på internet, där eleven ska svara på sex frågor som berör källkritik. 

  • SO-biblioteket 

SO-biblioteket bjuder på ett intressant kapitel om Alternativa fakta, kunskapsresistens och fejkade nyheterHär finns även användbara uppgifter där eleverna till exempel ska analysera en hemsida.

Gymnasiet

  • Historia 1b  

Här finner du kapitlet Källor och källkritik som bland annat tar upp den källkritiska metoden.

  • Historia 2a  

I Historia 2a hittar du i stället arbetsområdet Källor och källkritiksom innehåller avsnitt som Att söka svar i det förflutnaKällorna samt Källvärdering och källklassificering

Finns ditt ämne inte med i listan? Skaffa ett testkonto till Digilär så kan du sedan använda sökfunktionen längst upp i högra hörnet för att hitta alla avsnitt i läromedlen som handlar om t.ex. källkritik. 

Fler tips till din undervisning om källkritik