Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Lektionstips – inför internationella kvinnodagen 8 mars

Den 8 mars firas internationella kvinnodagen runt om i världen. Dagen uppmärksammades första gången av FN 1975. Två år senare antog FN en resolution som rekommenderade ett allmänt firande av kvinnodagen.

– Internationella kvinnodagen är en dag att reflektera över framsteg, att kräva förändring och att fira framstående men vanliga kvinnor som spelat en ovanlig och extraordinär roll i historien, skriver FN på sin hemsida.

Vi guidar dig till avsnitt i våra läromedel som du kan använda i undervisningen i samband med uppmärksammandet av internationella kvinnodagen.

Är du inte Digiläranvändare än?

Skapa ett testkonto idag och kom igång direkt. Du har kostnadsfri tillgång till Digilär i 30 dagar. När du har skapat ditt konto kommer du åt allt innehåll nedan. 

Årskurs 4-6

Årskurs 7-9

 • Samhällskunskap
  I arbetsområdet Information och kommunikation finns ett spännande kapitel om Kvinnor och män i media och i arbetsområdet Beslutsfattande och politiska idéer kan du läsa avsnittet Kvinnorna får rösträtt. I samhällskunskapen hittar du även ett fylligt kapitel om Yrkesliv och könsroller där du får veta mer om vilka skillnader det har funnits mellan mäns och kvinnors arbets- och livssituation genom historien? I avsnittet förklaras även begreppen jämlikhet och jämställdhet.
 • Historia
  Läs ett avsnitt ur Sveriges historia som handlar om yrkeskvinnorna – med texter och bilder om drottningar, adelsdamer, städernas kvinnor med mera.
 • Religionskunskap
  Åtta intressanta avsnitt i kapitlet Är Gud en kvinna? Läs om kvinnliga gudar, jämställdhet, religiösa kvinnliga förebilder m.m.
 • SO-biblioteket (för årskurs 6-9)
  I temat från oktober 2017 kan du läsa om metoo-upproret. Du kan även läsa om Suffragetterna – de engelska kvinnornas kamp för kvinnlig rösträtt.

Gymnasiet

 • Svenska 1
  I kapitlet Tjej och rebell kan du läsa om unga kvinnors uppror, feminismens historia, viktiga årtal i kvinnohistorien, boktips m.m.
 • Samhällskunskap 1, 50 p & 100 p
  Avsnitt 5 och 6 i kapitlet Kön, klass, socioekonomisk grupp tar upp den sociala könsuppdelningen och vilka skillnader det finns mellan män och kvinnor när det gäller lön, utbildning m.m.
 • Samhällskunskap 1b, 100 p
  Läs om feminism och kampen för kvinnlig rösträtt i ett kapitel inom arbetsområdet Ideologierna.
 • Engelska 6
  Kapitlet Inspirational people bjuder på inspirerande textavsnitt om framstående kvinnor som Oprah Winfrey, Malala och Rosa Parks.

Sva för nyanlända, nivå 2

 • Sva för nyanlända
  Läs om den första kända kvinnliga fysikern Marie Curie (1867-1934). Hon föddes i Polen och utmärkte sig tidigt i skolan med en enastående studieförmåga.

Forskningstorget

På Forskningstorget lyfter vi upp aktuell och intressant naturvetenskaplig och teknisk forskning.

 • I kapitlet Nobelpris till laseruppfinningar och revolution i evolution hittar du avsnittet Nobelpris och kvinnor.

Besök Forskningstorget i biblioteket för Digilär Biologi, Fysik, Kemi eller Teknik på högstadiet samt Digilär Fysik eller Naturkunskap för gymnasiet, för att ta del av kapitlet.