Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Lärarhandledningen – alltid vid din sida

Vi har lanserat ett nytt sätt att visa lärarhandledningen som innebär att den nu ligger jämte innehållet i läromedlet.

Det ger dig en bättre överblick då du kan läsa lärarhandledningen och samtidigt titta på elevmaterialet. Du kan till och med klicka runt mellan olika sidor i läromedlet samtidigt som lärarhandledningsvyn är öppen.

Vi ställde ett par frågor till Cecilia Lilja, Digital pedagogisk utvecklings- och produktionschef på Natur & Kultur, om den här uppdateringen i Digilärplattformen.

Vi har lanserat ett nytt sätt att visa lärarhandledningen som innebär att den nu ligger jämte innehållet i läromedlet.

Vad är det som är nytt?

– Tidigare öppnades lärarhandledningen i en helskärmsvy som gjorde att man fick ett bra fokuserat läsläge, men läraren kunde inte se själva läromedlet som lärarhandledningen beskriver samtidigt som hen läste. Efter feedback från pedagogerna som använder plattformen har vi nu byggt ett delat visningsläge i stället, där lärarhandledningen fälls ut till höger om läromedelsinnehållet. Det gör att lärare nu kan läsa sin handledning och samtidigt titta på elevmaterialet. De kan till och med klicka runt mellan olika sidor i läromedlet samtidigt som lärarhandledningsvyn är öppen. Och den som ändå vill läsa sin handledning mer fokuserat kan välja helskärmsvyn som fortfarande finns kvar via en knapp, berättar Cecilia Lilja.

Vad betyder den här förändringen?

– Lärare har nu fått en mycket bättre överblick över sitt läromedelsmaterial och det blir lättare att förstå det som handledningen beskriver när det går att klicka runt och titta på läromedlets olika sidor samtidigt som man läser. Det här är ett typiskt exempel på lyckat agilt utvecklingsarbete vilket betyder att vi inte ser en teknisk funktion som ”färdig” när vi har lanserat den, utan hela tiden förbättrar och uppdaterar vår webbdesign och plattformsfunktionalitet i nära samarbete med våra användare.

– Jag tror att många lärare tidigare har öppnat helskärmshandledningen i ett nytt webbläsarfönster och haft läromedlet kvar i första fönstret för att uppnå den här effekten. Nu slipper man det, avslutar Cecilia.

Den här förändringen gäller för övrigt även metainformation och kunskapskrav som ligger kopplade till olika delar av våra läromedel. Nu öppnas även de i delad vy – både för lärare och elever.

Film: Så här funkar lärarhandledningen i Digilär

Våra heldigitala läromedel är uppbyggda utifrån principen att de ska vara kompletta. Som stöd till dig som lärare har Digilär alltid en generell lärarhandledning till varje läromedels startsida. Därtill finns det ofta en lärarhandledning till arbetsområdena och i utvalda läromedel även på kapitelnivå. Med lärarhandledningen får du en god vägledning i läromedlet men också tips, idéer och inspiration inför dina lektioner.

Genom att klicka på spela upp godkänner du riktade kakor från tredjepartsleverantören av medieinnehållet