Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Äntligen Digilär Musik 7-9 – demo ute nu!

Till starten av höstterminen 2022 släpper vi ett nytt heldigitalt läromedel: Digilär Musik årskurs 7-9. Redan nu finns ett färdigt arbetsområde som demo. Välkommen in och kika!

Spela, sjung och skapa musik tillsammans! Digilär Musik är ett kreativt läromedel som hjälper dig som musiklärare genom ett tydligt strukturerat innehåll med Träna själv-uppgifter och massor med ljudexempel och nyinspelade instruktionsvideor. Digilär Musik 7-9 följer de nya kursplanerna för 2022 och täcker innehållet för hela musikämnet.

Nyfiken på läromedlet? Nu kan vi presentera en demo med det första arbetsområdet Spela och sjunga som består av åtta kapitel. Läs nedan – lite kortfattat om några av dem:

 • I kapitel Sång går vi igenom sångstilar, körsång, röstlägen, sånguppvärmning, röstteknik och röstvård.
 • I kapitel Piano får du lära dig pianoteknik, tonernas namn, melodi- och ackordspel samt kompa på piano.
 • I kapitel Gitarr ligger fokus på gitarrteknik, ackordspel, rytmer och melodispel.
 • I kapitel Bas får du lära dig om olika basar, spelteknik på elbasen, basens toner och komp på bas.
 • I kapitel Trummor går vi igenom trumsetets delar, trumteknik, puls, rytm och tempo, trumnoter och notvärden
 • I kapitel Musik och hörsel får du lära dig om hur ljud uppstår, ljudnivå, buller, hörselskador och hörselvård.
 • I Lär dig mer om Piano – fördjupning finns omvända och färgade ackord med.
 • I Lär dig mer om Gitarr – fördjupning får du lära dig om plockkomp, gitarrsolo och barréackord.

Med en tydlig struktur och massor av musikaliska exempel i videor och ljudexempel ligger fokus på kreativitet – att skapa och spela musik. Kapitelstrukturen är tydlig med inledande frågor och sammanfattning. Eleverna har möjlighet att läsa, lyssna och lära genom arbetsuppgifter tätt kopplade till innehållet. Till varje kapitel finns ordlistor, instuderingsfrågor och quiz.

Videor och ljudexempel

Läromedlet är uppbyggt kring elevaktivt arbetssätt och praktisk musikinlärning. Till kapitlen finns inspelade videor med tydliga instruktioner, exempelvis på hur du spelarackord, korrekt fingersättning, hur du använder ditt stöd, med mera. Tätt kopplat till innehållet finns Träna själv-uppgifter där eleven ska öva själv. När du känner dig redo möter du den lite svårare Utmaningen. Vill du lära dig spela på en mer avancerad nivå finns fördjupande kapitel i piano- och gitarrspel.

Film: Notvärden

Genom att klicka på spela upp godkänner du riktade kakor från tredjepartsleverantören av medieinnehållet


Skapande och improvisation 

Texterna är korta, informativa och skrivna med ett elevnära språk. Ljudexempel, inspirerande illustrationer och bilder lyfter innehållet tillsammans med instruktionsvideorna. Arbetsuppgifterna ger utrymme för improvisation och komposition, och eleverna har möjlighet att kommunicera sina musikaliska tankar.

Musikteori och musikhistoria är egna arbetsområden, som ger både bredd och djup tillsammans med bland annat kapitel om digital produktion av musik. Klickbara ordförklaringar och begreppslistor hjälper till och förtydligar. Klickbara fördjupningar ger inspiration till den som vill lära sig mer.

Stöd i din undervisning

I lärarhandledningen hittar du allt du behöver för att arbeta med läromedlet. Materialet består av lärarinstruktioner, tips på ytterligare uppgifter, kopieringsunderlag och länkskafferi.

Till skolstart i augusti kompletteras läromedlet med ytterligare 5 arbetsområden:

 • Skapa musik
 • Musik och samhälle
 • Musikhistoria
 • Musikteori
 • Musikinstrument

Välkommen att kika på demon!

Har du inte provat Digilär än?

Skapa ett gratis testkonto så kan du prova vår demo gratis under 30 dagar.

Är du redan Digiläranvändare?

Logga in på Digilär och besök din hemskärm. Tryck på fliken ”Lägg till produkt” så kan du omgående testa demoversionen liksom våra övriga läromedel under 30 dagar.