Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Julklappstips 2022: Böcker att lägga under granen

Året går mot sitt slut och bokåret likaså. Vi frågade runt på förlaget och bad våra redaktörer ta fram sina bästa boktips inför julen 2022. Här finns något för alla – romaner, kokböcker, barnböcker och reportageböcker som stimulerar till debatt och samtal.

Tips på fler bra böcker att ge bort i julklapp hittar du under experternas bästa boktips 2022, våra bästa pocketböcker 2022 och boktips för barn. Köp gärna böckerna från din lokala bokhandel eller i nätbokhandeln. 

Bladvändare du inte får missa att lägga under granen

Lucky Lada och jag

Rakt från den skånska myllan, en varm och tragikomisk skröna som andas Fritiof Nilsson Piraten. Lucky Lada och jag är en roman om kärlek: att älska sina vänner, sin mamma, platsen där man vuxit upp, och till slut kanske även den man varit.

Läs mer

Slutet blir vår början

En ovanligt gripande och känslostark spänningsroman med oförglömliga karaktärer – om den eviga kampen om ont och gott inom människan, och om hur långt vi är villiga att gå för att skydda vår familj.

Läs mer

Svart historia

För fyra år sedan startade journalisten Amat Levin Instagram-kontot Svart historia. Intresset för kontot exploderade, idag har det nästan 70 000 följare. Uppenbarligen var det många som saknade en mångfacetterad bild av Afrikas och svarta människors historia. 

Läs mer

Blir du ledsen om jag dör?

Vad innebär det att ta sig an någon annans barn? I ett område där överlevnad inte är en självklarhet, där barn mördar och mördas? "Blir du ledsen om jag dör?" är en berättelse om sorg, hopp och förvandling - och om Sverige. Ett land där unga människor dör, där samhällsväven trasas sönder.

Läs mer

Sluten

Robin Söderlings strävan efter att bli världens bästa tennisspelare höll på att kosta honom livet. På toppen av sin karriär drabbades han av ett sammanbrott och avslutade sin karriär. Sluten berättar om resan till toppen och vägen utför.

Läs mer

Adoptionerna

År 2021 slog Dagens Nyheters granskning av adoptionsindustrin ner som en bomb. Med boken Adoptionerna fördjupar Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud historien om misstänkta brott kopplade till internationella adoptioner till Sverige från mitten av 1900-talet fram till i dag.

Läs mer

Böcker för sträckläsning under mellandagarna

En handfull vind

En handfull vind är en roman om kamp och flykt, om sårbarhet och samhörighet.

Läs mer

Onda nätters drömmar

Onda nätters drömmar – November 1942 och andra världskrigets vändpunkt

Vändpunkt, november 1942. Världen står och väger mellan barbari och civilisation, vad som helst kan hända

Läs mer

Fejkmaten

Vi har lagt mycket energi på att debattera hur många ägg vi kan äta per dag eller om barnen ska få röd eller grön mjölk i skolan. Under tiden har maten vi köper i butiken genomgått en fullständig förvandling.

Läs mer

Har vi råd med männen

Har vi råd med männen innehåller texter från hela Åsa Mobergs liv som skribent, med återkommande teman som kvinnokamp, kärnkraft och psykiatri.

Läs mer

Försvunna världar

Försvunna världar är en upptäcktsfärd på jorden sådan den en gång var. Här väcker den unge paleobiologen Thomas Halliday liv i svunna tiders annorlunda landskap, djur och växter.

Läs mer

Tiden är en mor

Starkt berörande diktsamling från den yngre amerikan­ska litteraturens stjärna.

Läs mer

Kläda blodig skjorta

Hur har det varit att vänta och föda barn i Sverige de senaste 150 åren? Genom verkliga vittnesmål från de som var med väver boken en tidigare oskriven berättelse som spänner från 1800-talets hemförlossningar till dagens storsjukhus, via förlossningshem, livsfarliga kejsarsnitt och barnlöshetsbehandlingar.

Läs mer

Mellanrum

”Döden! Jag gör ett försök att skriva om den nu när den igen har kommit så nära in på livet av mig. Om hur den lever i mig och hur den gör sig påmind i stort och smått. Om hur den öppnar för allt det jag ingenting vet om. Och på samma gång ställer mig ansikte mot ansikte med livet. Det skröpliga och tragiska och vackra livet. Med alla de små saker som jag kan glömma eller förbise i min vardag. Allt det som jag ju är tacksam för att jag har fått uppleva och fortfarande får uppleva.”

Läs mer

Båten

Sex kvinnor samlas i Kapstadens hamn för att segla över Atlanten. De är fullständiga främlingar för varandra. De flesta är över femtio, på andra sidan om karriär och familjeliv. I takt med att S/Y Malina rör sig genom vågorna blir den trånga båten en scen där det som besättningen bär inom sig spelas upp.

Läs mer

Omistliga kokbokstipsen

Potatis

Vi är alla byggda av potatis. Det är utgångspunkten för den här boken – Stefan Ekengrens kärleksförklaring till potatis, råvaran som har legat honom närmast hjärtat hela kocklivet. I Potatis finns cirka 90 recept, indelade i kapitel beroende på om det handlar om kokt, ugnsgratinerad, stekt eller friterad potatis.

Läs mer

Koreanska grytor

Koreanska grytor är comfort food när den är som bäst. Det bubblar och fräser, och är uppskruvat med mycket chili, vitlök och hetta! Nästan alla måltider i Korea har inslag av gryta eller soppa vare sig det är en snabb kimchigryta med fläsk en vardagskväll eller en stor festlig kycklinggryta med nudlar för många att dela. 

Läs mer

Dumplings & annan dim sum

Dim sum betyder ”att beröra hjärtat” på kinesiska och bland rätterna finns något för alla – från olika fyllda dumplings, fluffiga ångade baos och friterade vårrullar till eggtarts och silkiga risrullar. Boken innehåller ett 50-tal recept på klassiker som har gow (dumpling med räka), siumai (ångad fläskdumpling) och char siu bao (bao med fläskfyllning).

Läs mer

Ovanliga matsvampar

Oliver Karlöf hjälper dig hitta matsvampar med unika smaker och egenskaper som annars ofta blir kvarlämnade i skogen. Det handlar om vanliga men förbisedda arter som sandsopp och blodriska, svårfunna arter som den eftertraktade goliatmusseronen och doldisar som stjärnhovstryffel.

Läs mer

Hantverk - skapa något fint i mellandagarna!

Tvål

Det går alldeles utmärkt att göra tvål hemma! Här hittar du recept på skrubbande vallmotvål, doftande ansiktstvål med aktivt kol, disktvål på kokosolja, lertvål med ros, saltvattentvål och många fler.

Läs mer

SY!

Efter sju år är Jenny Hellström Ruas äntligen tillbaka med en ny sybok!

Boken innehåller tolv nyritade mönster på klänningar, kjolar, blusar och snickarbyxor som funkar för både vardag och barbesök.

Läs mer

Bygga bastu

Har du också drömt om att bygga en egen bastu men inte riktigt vetat var du ska börja? Bygga bastu en praktisk handbok som hjälper dig genom hela processen, från första hammarslaget till första skopan vatten på stenarna.

Läs mer

För de yngre bokslukarna

Bilderboksglädje!

För fina lässtunder för de minsta, gärna tillsammans med en vuxen. Böcker att läsa om och om igen.

Bilderboksglädje!

För fina lässtunder för de minsta, gärna tillsammans med en vuxen. Böcker att läsa om och om igen.

Här är alla andra

I den här boken får vi möta många människor. De som har ett syskon och de som har något annat. De som leker och vill vara med – och de som inte vill vara med. De som är utklädda och de som känner sig utklädda.

Läs mer

Regnbågsbebisen

En gång hade jag en bebis, den bodde i min pappas mage. Alla vuxna sa att bebisar inte kan bo i pappors magar, men min gjorde det i alla fall. Sen kom den ut.

Läs mer

Stora Antonio

Stora Antonio har funnits på riktigt och kom till Kanada med båt 1946. Berättelsen om honom är nog annorlunda än något du läst förut! Antonio är väldigt, väldigt stark och han älskar att visa upp sin styrka.

Läs mer

Bims värld

Bims värld är en ny roligt och lättläst serie av Kristina Sigunsdotter.

Bims värld

Bims värld är en ny roligt och lättläst serie av Kristina Sigunsdotter.

Skolnatten

En stor del av barns liv utspelar sig, precis som för Bim, i skolan. Med osviklig blick för tioåringen och mellanåldern skriver Sigunsdotter fram karaktärer och situationer som känns och Jenny Jordahl illustrerar med varm humor.

Läs mer

Spökläraren

Bims värld är en rolig och lättläst bokserie av Augustprisvinnaren Kristina Sigunsdotter.

Läs mer

Upptäck fler böcker från vår breda utgivning av barnböcker

Upptäck fler böcker från vår breda utgivning av barnböcker

Efter Tupac och D Foster

När fosterflickan D Foster flyttar in i Neekas kvarter, öppnas en helt ny värld för Neeka och hennes vänner. Plötsligt blir de medvetna om saker som händer utanför Queens, som skjutningen av Tupac Shakur och sökandet efter livets mening.

Läs mer

Korpen − Fakta och myter

Berättande fakta med suggestivt mystiska bilder. Vinnare av Carl von Linné-plaketten 2023 för bästa fackbok för barn eller ungdomar.

Läs mer

God jul Lilla Lök

Omtyckt och efterlängtad julberättelse, nu åter i tryck.

Läs mer