Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Julklappstips 2021: Böcker att lägga under granen

Året går mot sitt slut och bokåret likaså. Vi frågade runt på förlaget och bad våra redaktörer ta fram sina bästa boktips inför julen 2021. Här finns något för alla – romaner, kokböcker, barnböcker och reportageböcker som stimulerar till debatt och samtal.

Tips på fler bra böcker att ge bort i julklapp hittar du under experternas bästa boktips 2021, våra bästa pocketböcker 2021 och boktips för barn. Köp gärna böckerna från din lokala bokhandel eller i nätbokhandeln. 

Bladvändare du inte får missa att lägga under granen

Starka band

Den bästa memoar som skrivits de senaste 50 åren, enligt kritiker i New York Times.

Läs mer

Londonflickan

Uppföljaren till kritikerrosade Bomullsängeln. 

”Alakoskis arbetarromansvit har Sara Lidmansk tyngd - läs och känn vreden” - Arbetarbladet

 

Läs mer

Barndom. Ungdom.

Den bitska och skoningslöst ärliga författaren Tove Ditlevsen har roat och oroat mängder av svenska läsare med den självbiografiska romanen Gift. Gift är tredje delen i den trilogi – Köpenhamnstrilogin – som nu fullbordas i och med utgivningen av Barndom och Ungdom.

Läs mer

Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel

Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel är din oumbärliga guide till den lokala bokhandelns flora och fauna. Du möter sju typer som tillsammans utgör en del i en av de roligaste och elakaste böcker om böcker och bokköpare du någonsin kommer att läsa.

Läs mer

Konsten att mötas

Tycker du om att mingla? Eller försjunker du hellre i ett riktigt djuplodande samtal om livets mening? Möten tillhör det mest centrala i livet, allt från tillfälliga träffar till relationer som varar livet ut. Författarnas förhoppning är att denna bok ska underlätta för människor att mötas.  

Läs mer

Autisterna

Autisterna - om kvinnor på spektrat är en personlig essä om kvinnor med högfungerande autism. Boken undersöker hur den autistiska kvinnan har tagit plats i kultur, myter och verklighet. Vem är hon, vem har hon varit och varför har hon varit osynlig så länge? 

Läs mer

Dolly Parton och kvinnorna som levde hennes låtar

Genom låtar som ”Jolene” och ”9 to 5” har Dolly Partons i årtionden synliggjort kvinnor som sällan hörs: vita arbetarklasskvinnor i den amerikanska södern. I Dolly Parton och kvinnorna som levde hennes låtar utforskar Sarah Smarsh Partons kulturella inflytande. Parton tog tidigt kontroll över bilden av sig själv och sin karriär. Hon spelade medvetet på bilden som sexsymbol, och lyfte fram en mer handfast sorts kvinnokamp grundad i fattiga kvinnors levnadsvillkor, långt från universiteten och politiken.


Läs mer

Böcker för sträckläsning under mellandagarna

Harvey

Med en berättarröst som ligger tätt inpå Harvey och skildrar hans vånda och alienering, projektioner, försvar och aggressioner lyckas Cline förvandla en figur som antagit symboliska dimensioner till en man av kött och blod. Hennes starka psykologiska porträtt kryper under skinnet på läsaren.

Läs mer

Tre bröder

Tre bröder är ett levande porträtt av en politiskt förödande period i Kinas historia och en hyllning till familjens förmåga att hålla ihop även under stor utsatthet.

 

 

 

Läs mer

Halva Malmö består av killar som dumpat mig

Halva Malmö består av killar som dumpat mig är en bister men underhållande lägesbeskrivning av jakten på kärlek från Skåne till Lycksele. 

Läs mer

Ur döden liv

Det går att ta ut organ ur döda människor och operera in dem i levande. Det vet nästan alla och i Sverige är de flesta positiva till det. Men inte många vet hur många organ som går till spillo, och hur ovanligt det är att en människa dör på precis ett sådant sätt att organen faktiskt kan användas.

Läs mer

Vad jag pratar om när jag pratar om rasism

Med utgångpunkt i egna erfarenheter och forskning om ojämlikhet synar Seher Yilmaz hur rasismen tar sig uttryck i det levda livet såväl som på strukturell nivå. Hon diskuterar några av vår tids mest omdebatterade frågor: klass, kön, meritokrati, identitetspolitik, välvilja, internalisering.

Läs mer

Fyratusen veckor

Vårt liv är i genomsnitt ungefär fyratusen veckor. De veckorna ska räcka för allt du vill och måste göra: arbete, familj, fritid, träning, andlig och personlig utveckling. Oliver Burkemans Fyratusen veckor är tänkvärd, underhållande och skriven med underfundig humor. 

Läs mer

Skönheten i kaos

I denna litterära fackboksdebut tar Julia Ravanis ner den teoretiska fysiken på jorden och jämför den med mänskliga erfarenheter. 

Läs mer

Såra tukt och sedlighet

I denna första heltäckande skildring av modern svensk pornografihistoria ryms den svenska synden, sexliberalism och feminism är exempel på idéer och strömningar som påverkat utvecklingen, liksom teknologiska fenomen som fotografi, film, tv, video och internet.

Läs mer

Vikingatidens vagga

I Vikingatidens vagga presenteras äntligen en av de mest mytomspunna och betydelsefulla epokerna i vår historia. 

 

Läs mer

Omistliga kokbokstipsen

Pizza wizard

Det här är det nya standardverket för dig som vill laga pizza i hemmaugn. Du får veta hur du gör perfekt fluffig grandma pie i ugnspanna med krispig nästan friterad botten, hur riktig pizza in teglia och pizza bianca görs bäst hemma och vad en crispy New York-pizza egentligen är. Och dessutom – allt du måste tänka på för att få en så mjuk och fluffig pizza som möjligt när du inte har en ugn på 500 grader.

Läs mer

Plocka tång & strandväxter

Linnéa Sjögren och Karolina Martinson är tångdykerskor och har under många år jobbat med att anordna kurser och plocka tång och strandväxter som de säljer till restauranger. Här delar de med sig av sina samlade kunskaper för att öka medvetenheten om det skafferi som finns lättillgängligt direkt under havsytan och längs strandkanterna.

Läs mer

Kocken & jägaren

När Mikael Einarsson arbetade som kock på Skebo herrgård i Roslagen blev han god vän med brukets jägare Hubbe Lemon. Med hjälp av sina långa erfarenheter från både krog och skog har de nu skrivit en bok ihop.

Kocken & jägaren kombinerar klassisk viltmatlagning med gedigna jaktkunskaper och handfasta tips. Boken är också proppfull med klassiska kockkunskaper som hur du binder upp en stek, plockar blodduva och hur du kokar god viltfond att alltid ha i frysen

Läs mer

Kakfatet

Klassisk hemmabakning när den är som bäst, som en uppgraderad Sju sorters kakor eller kanske snarare Petrus blandband av favoritkakor. Förutom recept på klassiska kakor som syltkakor, kolasnittar och toscakaka – alla i Petrus versioner – finns här även modernare varianter som salted chocolate rye cookie, Marylandkakor, salta kex till ost och marmelad och som bonus fantastiska brödkakor som tekakor, hålkaka och rågkaka.

Läs mer

För de yngre bokslukarna

Månvind & Hoff – spännande trilogi om barn på samhällets botten

Johan Rundberg har skrivit trilogin Månvind & Hoff om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm: NattkorpenTjuvdrottningen och Dödsängeln

Månvind & Hoff – spännande trilogi om barn på samhällets botten

Johan Rundberg har skrivit trilogin Månvind & Hoff om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm: NattkorpenTjuvdrottningen och Dödsängeln

Nattkorpen

Vinnare av Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok!
Mika har bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv. För att kunna överleva i 1800-talets Stockholm har hon utvecklat ett skarpt sinne för detaljer och hotfulla situationer. En natt lämnas en nyfödd flicka till barnhuset av en skräckslagen ung an.

Läs mer

Tjuvdrottningen

Våren har väckt staden till liv och på Norrbro flockas åskådarna runt en populär knivkastarföreställning. Men på Allmänna barnhuset har Mika annat att tänka på. Två av de föräldralösa barnen skolkar från skolan och konstapel Valdemar Hoff kommer med en oväntad anklagelse.

Läs mer

Dödsängeln

Minnena från vintern har bleknat, och Mika är inte längre efter­lyst. En natt söks hon upp av en medlem i det kriminella gänget Flickorna, som vill visa ett makabert fynd. Samtidigt ber Valdemar Hoff om hjälp med ett nytt fall. På något sätt verkar allt hänga ihop.

Läs mer

Familjen Knyckertz – barnens bästa tvärtomfamilj

Familjen Knyckertz – barnens bästa tvärtomfamilj

Familjen Knyckertz och Gipskattens förbannelse

Efter att ha råkat slå sönder en egyptisk gipskatt i en antikaffär drabbas Kriminellen och Ture Knyckertz av en uråldrig förbannelse. Den annars så tjuvaktiga Kriminellen blir långsamt allt hederligare, medan Ture, som inte kan sno en knappnål utan att få dåligt samvete, blir alltmer förhärdad.

 

Läs mer

Familjen Knyckertz pysselbok: Utbrott och inbrott

Pysselboken för dig som har skollov, har tråkigt eller sitter i finkan. För vad är bättre än att fördriva tiden med världens bästa tvärtomfamilj? Lär dig rita karaktärerna i böckerna och testa dina Knyckertz-kunskaper i ett quiz. Klura dig ut ur en labyrint och hitta en glimrande skatt.

Läs mer

Upptäck fler böcker från vår breda utgivning av barnböcker

Upptäck fler böcker från vår breda utgivning av barnböcker

Billie, Korven och Havet

Under vattnet upptäcker hon genom sitt cyklop en hel värld av tystnad och fantastiska djur i alla färger!

Läs mer

Hola Humlan Hansson

Humlan Hansson är tillbaka, lika egensinnig och rolig som i första boken "Humlan Hanssons hemligheter",  som belönades med Augustpriset 2020 för årets bästa barnbok. Nu har Humlan snart överlevt första terminen i 6:an. Hela familjen och bästisen Nour ska resa till Spanien på jullovet, men när de kommer fram inträffar katastrofen – gympavikarien Scott är också i Spanien, och han vill hänga onaturligt mycket med Humlans mamma …

Läs mer

Människans ursprung

En grafisk roman baserad på bästsäljaren "Sapiens". Berättelsen om hur vi gick från vanliga apor till att bli härskare över planeten jorden, kapabla att klyva en atom, åka till månen och manipulera livets genetiska kod är fascinerande läsning, här skildrat med mycket humor.

Läs mer

Modern väsenologi

Det är lätt att tro att det bara var förr man trodde på väsen, men vilka övernaturliga varelser berättar vi om idag? Följ med på en vindlande resa bland spöktåg, utomjordingar, zombies, skräckclowner och svartögda barn. Detta är en fullspäckad men lättbegriplig faktabok om väsen i modern folktro.

Läs mer