Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Lektionstips med Nobeltema

För att fira årets Nobelpristagare i kemi och alla viktiga insatser inom vetenskapen har vi tagit fram lite olika aktiviteter och annat matnyttigt som du och dina elever kan ha nytta av i klassrummet.

"Elegant metod" vinnare av Nobelpriset i kemi

Frances H Arnold, USA, George P Smith, USA, och Gregory P Winter, Storbritannien, heter årets mottagare av kemipriset.

Trion prisas för att ha "tagit kontroll över evolutionen och nyttjat den för ändamål som gör stor nytta för mänskligheten". Annorlunda uttryckt handlar deras forskning om antikroppar och enzymer och hur dessa kan användas för att framställa förnybara bränslen och nya behandlingar mot flera sjukdomar. En minst sagt elegant metod för att skräddarsy proteiner.

Här bjuder vi på ett antal lektionstips som knyter an till årets Nobelpristagare i kemi – varsågoda!

Fakta om antikroppar:

Gregory Winter har bland annat tagit fram det första biologiska läkemedlet genom att använda antikroppar. Lär mer om antikroppar här.

  

Öppna och ladda ner sidan

En laboration om naturligt urval:

Kemipristagarna har evolutionen som redskap för att ta fram nya proteiner. Den här laborationen demonstrerar hur naturligt urval ger organismer som är perfekt anpassade till sin miljö.

Öppna och ladda ner sidan

En övning om arvsanlag:

För att förstå hur förändringar i arvsanlagen kan ge förändringar i proteiner kan man göra denna övning. 

  

Öppna och ladda ner sidan

Fakta om mutationer:

Mutationer är förändringar i arvsmassan och orsaken till att livet utvecklas, det vill säga att evolutionen sker. Lär mer om mutationer här.

   

Öppna och ladda ner sidorna

Vi vill även tipsa om två spännande forskare som ingår i vår serie Månadens naturvetare:

Margareta Blombäck

Professor emerita vid KI i koagulationsforskning. Liksom nobelpristagarna forskar hon på proteiner och proteiners funktion. Hon och maken Birger Blombäck renade fram och identifierade de proteiner som saknas hos patienter med klassisk blödarsjuka och von Willebrands sjukdom. Hennes ambition är att bidra till att färre människor drabbas av blodproppssjukdomar som hjärtinfarkt eller stroke.

Margareta Blombäck

Läs mer om hennes arbete här.

Ladda ner lektionstips här!

Leif Andersson

Leif Andersson, professor i funktionsgenomik vid Uppsala universitet, forskar grundläggande om sambandet mellan gener och egenskaper genom att använda bland annat husdjur som modellorganismer. Det kan till exempel handla om pigmentering, ärftliga sjukdomar och metabolism och tillväxt. Husdjuren har avlats fram och det innebär att han, precis som nobelpristagarna, använder evolutionen som redskap.

Leif Andersson

Läs mer om hans arbete här.

Ladda ner lektionstips här!

Du hittar alla månadens naturvetare här: