Recept: Matpionjärerna

Här hittar du recepten till lektionstips 4!

FRANSK BIFF BOEUF BOURGUIGNON

Ingredienser för 6-8 portioner:

150 g sidfläsk
1 kg innanlår av nöt
Salt, vitpeppar
4 morötter
20 smålökar
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin
3 dl buljong
1 bukett (persiljestjälk, lagerblad, timjan)
250-300 g champinjoner

Strimla magert sidfläsk och bryn det i sitt eget fett. Tag upp det. Skär köttet i kuber och bryn även dem. Salta och peppra. Lägg dem till fläskskivorna. Bryn ansade, skivade morötter och skalade smålökar. Lägg tillbaka kött och fläsk i grytan. Krydda. Lägg i hackad schalottenlök och krossad vitlök. Pudra över lätt med mjöl, tillsätt rödvin och buljong. Lägg i en bukett och låt rätten koka tills nästan all vätska kokat in, tills köttet är mört och såsen stark. Bryn champinjonerna. Slå dem över i serveringsögonblicket. En underbar gryta!Servera med ris eller pasta.

GARBURE – FRANSK BONDGRYTA

Ingredienser:

1 savojkålshuvud 
1 purjolök 
några potatisar 
2 morötter 
1 palsternacka 
1 gul lök 
några vitlöksklyftor 
1 röd chili 
några msk smör 
1 rejäl timjankvist 
1 msk salvia 
Lagerblad 
Salt, vitpeppar 
3 liter vatten 
Ca 4 dl vita bönor blötlagda över natten eller en burk konserverade som tillsätts mot slutet.

Skär kålen grovt. Skär purjo, potatis, morot, palsternacka och lök grovt. Finhacka vitlöken och chilin. Fräs allt i smör i en stor, stor soppkastrull. Krydda. Häll på vatten. Och bönorna. Låt småputtra i 2 timmar.

Fransmännen lägger gärna en torr brödbit i botten på sopptallriken och häller den varma soppan över. Riven ost. Efter ¾ av tiden kan en anka, confit de canard, läggas i – i kokad i förväg …

Recepten kommer från Hirams gröna kokbok och Hirams bästa kokbok.
Klicka här för att ladda ner recepten som en pdf!