Stäng

Glömt lösenord?

Skicka

Årets litterära arbetsstipendier

2017 års mottagare av Natur & Kulturs litterära arbetsstipendier är Hana Al-Khamri, Yukiko Duke Bergman, Negra Efendic, Pär Hansson, Eva-Marie Liffner, Jojje Olsson, Gellert Tamas, Nina Wähä och Inger Östman.

alla stipendiater_mini 2017
Bland årets ämnen finns individuella livsöden som flyr, fäktar, förtrycks eller frihetsberövas. Öden som är fiktiva och verkliga, samtida och historiska och som utspelas i Sverige, Finland, Europa, Saudiarabien, Kina och Japan. Stipendierna ska uppmuntra till fördjupat arbete med bokidéer.

Årets stipendiater:
Hana Al-Khamri
är uppvuxen i Saudiarabien och inledde sin journalistiska bana på en tidningsredaktion med könssegregerade lokaler där all kontakt med manliga kollegor skedde per mejl och telefon. Med utgångspunkt i personliga erfarenheter skriver hon en bok om de saudiska kvinnor som vågar trotsa samhällets strukturer för att arbeta med journalistik. 

Yukiko Duke Bergman ska skriva om de fruktade wokou-piraterna. Från 400-talet fram till 1600-talet härskade de över farvattnen mellan Japan, Korea och Kina. Ombord på båtarna rådde strikt disciplin och demokratiska fördelningsprinciper av byte. Vilka var wokou? Hur lyckades de bli en stat i staten, med en veritabel flotta? Och hur överlistades de?

Negra Efendic ska skriva en roman om flyktens konsekvenser. Handlingen kretsar kring en efterlängtad frihet som är frigörande och samtidigt skrämmande. Karaktärerna är sökande gränsvarelser i ett mellanförskap i sitt nya hemland.


Pär Hansson ska genomföra ett litterärt projekt utifrån möten med samiska vänner i Sápmi. Han avser att läsa och skriva i Samernas bibliotek i Jåhåkåmåhkke och tillbringa tid i Parka sommarviste. Platsens betydelse och den samiska litteraturen är avgörande för hans arbete.

Eva-Marie Liffner skriver om Johan Ferber var amiralitetsapotekare i den nya staden Karlskrona under tidigt 1700-tal. Liffner vill teckna en bild av den örtagård han lät anlägga i Augerum - en bok om människor, idéer och kunskap under en omvälvande tid.

Jojje Olsson ska skriva en bok om Gui Minhai och Peter Dahlin, två svenskar som kidnappats av kinesiska myndigheter. Boken beskriver även det kraftigt försämrade läget för mänskliga rättigheter i Kina, samt hur omvärlden i ökad utsträckning tvekar inför att kritisera Kina på denna punkt av rädsla för ekonomiska repressalier.

Gellert Tamas tilldelas ett stipendium för ett bokprojekt som med utgångspunkt i en släkthistoria ska skildra Europas nutidshistoria med tonvikt på 1900-talet, där individuella livsöden vävs in i ett större historisk kontext av utveckling, krig och konflikter samt flyktingskapets villkor.

Nina Wähä skriver en släktkrönika som utspelar sig i finska Tornedalen. Det är en roman om syskonskap, om arvsynd och om föräldraskap, men det är också en mordhistoria. Boken är ett försök till att bredda historieskrivningen, även den fiktiva.

Inger Östman utkom 2016 med en bok om ryska härjningar längs finska kusten under nordiska kriget. Nu arbetar hon på en reportagebok om ett okänt kvinnoöde som påverkat bilden av Finland och Sverige. 

Årets nio stipendiater vaskades fram bland 268 ansökningar. Arbetsstipendierna, som är på 100 000 kronor vardera, ska möjliggöra till olika typer av inläsnings- och forskningsarbete för ett litterärt verk inom sakprosa eller skönlitteratur.

Tidigare stipendiater

Tipsa/dela: