Stäng

Glömt lösenord?

Skicka
Mårten Schultz tilldelas Natur & Kulturs Populärvetenskapliga pris

Mårten Schultz tilldelas Natur & Kulturs Populärvetenskapliga pris

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, blir den första som erhåller Natur & Kulturs Populärvetenskapliga pris på 100 000 kr. Priset tilldelas personer som på ett kreativt sätt sprider aktuell forskning till allmänheten.

Juryn motivering:
Årets pristagare når en bred publik genom att knyta aktuella händelser till eviga moraliska frågor. På detta sätt blåser han nytt liv i ett ämne som ofta uppfattas som svårtillgängligt, abstrakt och torrt. Mårten Schultz får oss att se juridiken på ett nytt sätt.

Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet och arbetar som forskare och lärare i juridik. År 2012 utsågs han till Årets jurist i Juristbarometern, en enkät för juridikstudenter, notarier och unga biträdande jurister, och samma år fick han även utmärkelsen Årets lärare på Stockholms universitet. Mårten Schultz är en av grundarna till Institutet för Juridik och Internet (IJI), som arbetar för att göra internet till en tryggare plats genom information, opinionsbildning och juridisk hjälp till personer som utsatts för brottsliga kränkningar på nätet. Han deltar också brett i den juridiska debatten genom Juridikpodden, som kolumnist i Svenska Dagbladet, bloggare och som flitig användare av Twitter.

Natur & Kulturs Populärvetenskapliga pris är nyinstiftat och tillkännages nu för första gången. Ambitionen är att det ska bidra till att fördjupa samhällsdebatten och att säkerställa en bred tillgång till aktuella forskningsområden och forskningsresultat.

Jurykommittén:
Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Center, Jonas Olofsson, docent i psykologi vid Stockholms universitet, Kjell Blückert, vd för Ragnar Söderbergs stiftelsen, Lena Forssén, förläggare Natur & Kultur, Patrik Hadenius, chefredaktör på Forskning & Framsteg och Språktidningen, Per Almgren, vd för Natur & Kultur och Zoran Alagic, presschef på Lärarnas Riksförbund.
 

Priset är på 100 000 kr och delades ut på öppningen av Vetenskapsfestivalen i Göteborg den 10 maj. 

Mårten Schultz ger råd genom Statens medieråd

Tipsa/dela: