Stäng

Glömt lösenord?

Skicka
Natur & Kulturs debattbokspris 2017

Natur & Kulturs debattbokspris 2017

Journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2017 för boken ”Modeslavar. Den globala jakten på billigare kläder”. Prissumman är 250 000 kr och delas årligen ut till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten.

Juryns motivering lyder: Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2017 för att de med ”Modeslavar. Den globala jakten på billigare kläder” visar prov på en uthållig journalistik som avtäcker den mörka baksidan av det som har kallats modets demokratisering. Under en tunn fernissa av kosmetisk affärsetik och med västvärldens konsumenter som medaktörer bedriver klädjättarna rovdrift på mänsklig arbetskraft i de nya låglöneländerna. Kärnstrands och Andersson Åkerbloms reportage är inträngande, faktaspäckat och djupt uppfordrande för oss alla.

Moa Kärnstrand är frilansjournalist och har bakgrund från bland annat Dagens Nyheter, TT Nyhetsbyrån, som nyhetschef på Metro och från internationella redaktioner. Hon har också arbetat med utredning av företags ansvarstagande i utvecklingsländer.

Tobias Andersson Åkerblom är frilansjournalist och har bland annat jobbat för SVT, Metro och Göteborgs-Posten. Han pratar flytande kinesiska och har även producerat dokumentärfilmen Bulkland som skildrar de ekonomiska förändringarna i Kinas lågprishuvudstad Yiwu.

Författarna belönades tidigare i år även med Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden.

Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kr tilldelas årligen författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. När priset instiftades fick det namnet Johan Hanssonpriset efter Natur & Kulturs grundare, men från och med i år heter samma pris Natur & Kulturs debattbokspris. 

Pristagaren utses av en jury som består av Kjell Blückert, vd för Ragnar Söderbergs stiftelse, Ann-Charlotte Smedler, professor i psykologi, Katarina Barrling, filosofie doktor i statsvetenskap, Emma Stenström, docent i företagsekonomi, Lena Sundström, journalist och författare, samt föregående års mottagare av Natur & Kulturs debattbokspris, journalisten Maggie Strömberg. 

Prisutdelningen hölls den 5 juli i Visby under Almedalsveckan.

Prisutdelningen och debatt

Se och lyssna på prisutdelningen och debatten (Livesändning Facebook)
Del 1
Del 2

Tidigare pristagare 

Tipsa/dela: