Stäng

Glömt lösenord?

Skicka

Maggie Strömberg får Johan Hansson-priset

Hon får 250 000 kr för boken Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten.

Maggie Strömberg får Johan Hansson-priset

Journalisten Maggie Strömberg tilldelas årets Johan Hansson-pris för sin bok Vi blev som dom andra Miljöpartiets väg till makten. Priset delas ut till en svensk fackbok som har bidragit till att fördjupa samhällsdebatten.

Juryns motivering lyder: ”Johan Hansson-priset 2016 tilldelas boken Vi blev som dom andra Miljöpartiets väg till makten för att den genom att följa Miljöpartiets olika personligheter ger en fördjupad förståelse av tidsandans nyckfullhet och maktens höga pris, samt visar prov på den välunderbyggda berättelsens kritiska kraft.”

– Jag är oerhört glad över att juryn valt att ge det här priset till mig, tittar man tillbaka på tidigare pristagare är det verkligen ett hedrande sällskap. Jag har ägnat några år åt den här boken och trodde knappt den skulle få någon uppmärksamhet alls, så mottagandet har varit över förväntan. Min förhoppning är att boken ska fördjupa människors kunskaper både om vårt nyaste regeringsparti, vars historia har varit ganska oberättad, och politikens villkor i allmänhet. Det är jag övertygad om att Johan Hansson-priset kommer att bidra till, säger Maggie Strömberg.

Johan Hansson-priset delas årligen ut av Natur & Kultur till en svensk fackbok som under det senaste året väsentligen bidragit till samhällsdebatt, fördjupad reflektion och nya insikter.
Prissumman är 250 000 kronor. Priset instiftades 2008 av Natur & Kultur till minne av publicisten Johan Hansson som tillsammans med sin fru Jenny Bergqvist Hansson grundade förlaget Natur & Kultur 1922 och senare även stiftelsen Natur & Kultur.

Maggie Strömberg (f. 1983) är journalist och författare. Hon har bland annat arbetat som politikreporter på Fokus och Sydsvenskan och börjar snart på Sveriges Radio. Maggie Strömberg får Johan Hansson-priset för sin första bok Vi blev som dom andra Miljöpartiets väg till makten (Atlas, 2016).

Utdelningen av Johan Hansson-priset äger rum under Almedalsveckan onsdagen den 6 juli i Krukmakarens hus i Visby. I samband med prisutdelningen arrangerar Natur & Kultur en debatt kring Miljöpartiets och andra partiers möjlighet att påverka regeringens politik. Vilka eftergifter krävs?

Pristagaren har utsetts av en oberoende jury med Kjell Blückert (vd Ragnar Söderbergs stiftelse) som ordförande. I juryn ingår även Lena Andersson (författare, journalist och litteraturkritiker), Johan Svedjedal (professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet), Katarina Barrling (statsvetare och filosofie doktor vid Uppsala universitet), Emma Stenström (docent vid Handelshögskolan i Stockholm), samt förra årets vinnare av Johan Hansson-priset, Roland Paulsen (doktor i sociologi vid Lunds universitet).

För mer information, kontakta Helena Eitrem, pr-ansvarig Natur & Kultur, helena.eitrem@nok.se, 0765-46 86 40

Pressbild på Maggie Strömberg från bokförlaget Atlas

Tidigare års pristagare

Foto: Anna Bank

Tipsa/dela:
Fler nyheter