Stäng

Glömt lösenord?

Skicka

Första stipendiaterna utsedda för att sprida forskning till allmänheten

Nu är det klart vilka som får Natur & Kulturs nya populärvetenskapliga arbetsstipendier. Fyra stipendiater får dela på 400 000 kronor för projekt som ska sprida forskning till allmänheten. Två böcker och två podcaster väntas bli resultatet.

– Vi fick nära 300 ansökningar, och det var väldigt många som var riktigt bra och intressanta. Det finns verkligen många viktiga populärvetenskapliga projekt som väntar på att bli genomförda, säger Patrik Hadenius, ordförande för stipendiekommittén för Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendier.

Årets stipendiater:

Alva Appelgren är doktor i kognitiv neurovetenskap. Hon vill i en populärvetenskaplig bok beskriva hur förväntan, återkoppling och självuppfattning hänger ihop med människors motivation. Med utgångspunkt i sina forskningsstudier inom psykologi och neurovetenskap, vill hon förklara hur ditt förhållningssätt till talang och utveckling kan påverka hur du reagerar på motgång och framgång. Boken kommer att ge insikter som kan påverka din egen och din omgivnings vilja att utvecklas.

Ann Fernholm, vetenskapsjournalist, ska i en bok granska rådande teser kring varför den moderna människan så ofta drabbas av livsstilsinducerad cancer. Varför får nutidsmänniskan så mycket cancer? Är cancer en europeisk sjukdom som smittar? Den frågan ställde sig det brittiska imperiets läkare i början av 1900-talet. I Storbritannien var cancer en vanlig sjukdom, men de läkare som jobbade bland urfolken i kolonierna rapporterade väldigt få fall. Varför fanns det en sådan skillnad?  Sedan denna tid har antalet fall av cancer ökat i alla åldersgrupper.

Emma Frans, forskare inom medicin och vetenskapsskribent, ska göra en podcast där vetenskapliga ämnen avhandlas på ett lättsamt och humoristiskt sätt. Syftet är att uppmärksamma aktuell forskning men också att främja kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. Podcasten kommer att avliva myter samt granska aktuella frågor och fenomen ur ett vetenskapligt perspektiv. Ambitionen är att folkbilda, ge nya infallsvinklar och samtidigt underhålla.

Klas Ekman, kulturjournalist, författare och producent för podcasten Bildningspodden ska använda stipendiet till ett par studieresor tillsammans med kollegan Magnus Bremmer för är att utveckla poddkonceptet till ytterligare format. De vill föra ut humaniora till en bredare publik på ett intressant och underhållande sätt, fast i andra kanaler. De kommer också att använda en del av stipendiet till att bekosta formgivning och annat de behöver till de nya projekten.

Stipendiekommittén består av Patrik Hadenius, Kjell Blückert, Anna Sjöström Douagi och Jonas Olofsson. Nästa omgång av Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendier går att söka mellan den 1 februari och 1 maj 2017.

Det finns mängder av viktig vetenskaplig forskning som aldrig når allmänheten. Med fyra nya årliga arbetsstipendier om vardera 100 000 kr vill Natur & Kultur bidra till att ändra på det. Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendier kan sökas av forskare, journalister, författare eller liknande. Syftet är att sprida kunskap och bidra till ett samtal om pågående forskning. En ansökan kan gälla till exempel en idé om en podcast, en föreläsningsserie, en bok eller något annat.

Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendier är en del av Natur & Kulturs ökade finansiella avsättning till priser, stipendier och stöd till verksamheter som ligger i linje med stiftelsens uppdrag om att främja humanism och demokrati. Stipendier finns även för bokidéer inom sakprosa och resestipendier för psykiatriker. Priser delas ut till viktiga kulturpersoner, debattboksförfattare, skickliga översättare samt läsfrämjande forskare och pedagoger. Läs mer om våra priser, stipendier och samarbeten.

För mer information, kontakta gärna:
Helena Eitrem, pr-ansvarig för sakprosa och stiftelsen
helena.eitrem@nok.se, 08-453 86 40

Tipsa/dela:
Fler nyheter