Stäng

Glömt lösenord?

Skicka
Tiebreak

Tiebreak

Rom, 1599. Den italienske konstnären Michelangelo Merisi da Caravaggio och den spanske poeten Francisco de Quevedo ska snart spela en tennismatch på Piazza Nouva. Ingen av dem tycks riktig veta vad de har gett sig in på.


Första set, gem ett. En boll gjord av mänskligt hår susar över nätet och plötgligt befinner sig läsaren i Frankrike tillsammans med Anne Boleyns bödel. Första set, gem två. En glimt av ett skimmarande smycke runt Quevedos hals blir början på berättelsen om Hernan Cortes och katolska kyrkans brutala erövring av Mexico.

Allt eftersom berättandet pendlar mellan tennisbanan och världen bortom den, nystar Enrigue upp en besynnerlig historia om barockens Europa, koloniseringen av den nya världen, våld och modernitetens framfart.

Tiebreak är en storslagen allegori över det moderna Europa berättad genom en tennismatch som till lika delar är lekfull, oanständig och spännande.


 
 "En historisk roman som inte liknar någon annan. Den är uppslukande, barock, lärd och engagerande."
Jonas Thente, Dagens Nyheter

"Barockens uttryck är bara så skamlöst öppenhjärtade och tydliga. Med trådar verkliga och synliga ut i världen.Dessa trådar, verkliga blandade med borgeska pseudohistorier (om hår), hanterar Enrigue lysande."
Henrik Petersen, Helsingborgs Dagblad

"Han skriver så fantastiskt ... rolig, lärd och spännande berättelse om barocken."
Yukiko Duke, SVT, ger Tiebreak en stark fyra

"I det postmoderna trädet hör Enrigue, med sina språkliga krumbukter och en humoristisk distans som bara delvis förmår dölja ett djupt känt samtidsengagemang, hemma på samma gren som David Foster Wallace, Zadie Smith och Felicitas Hoppe."
Amanda Svensson, Expressen

"Det är en fascinerande roman, mörk och våldsam, som en av Caravaggios dukar, t ex den berömda där Judith halshugger krigaren Holofernes."
Ulla Strängberg, SR Kulturnytt

"Det är en rik, ja, överdådig roman som låter barocken möta postmoderniteten i ett svettigt famntag och ger fantasin ett fritt och färgsprakande spelrum."
Ann Lingebrandt ETC

"En rik och vindlande roman… det kanske är det här som är den där samtidsromanen som alla talar om" Ulla Strängberg, SR Kulturreportage


 

Visa mer
Titel: Tiebreak Utgiven: Oktober 2014 Författare: Alvaro Enrigue Översättare: Annakarin Thorburn

Inbunden

ISBN:

9789127140578

E-bok

ISBN:

9789127140585

Tipsa/dela:

Andra populära titlar inom Utländsk skönlitteratur