Stäng

Glömt lösenord?

Skicka
Usla, elända och arma

Usla, elända och arma

Utsedd till årets historiebok 2013, av Nättidningen Sveriges Historia.

”Boken tar ett stort grepp på problemet utsatthet i Sverige, från medeltiden och framåt. Här möter vi dem som aldrig syns i kungarnas historia, de som i alla tider motats bort från centrum ut i periferin.”


 


Maria Schottenius, Dagens Nyheter


”Den nyutgivna ”Usla, elända och arma” har blivit en oupphörligt fascinerande, faktarik och djupt gripande bok där enskilda livsöden varvas med historisk analys på ett sätt som sällan ses i litteraturen.”
Anna Rudberg-W, Östgöta Correspondenten


 
 Tattare, tiggare, vansinniga och löskefolk – utsatta människor har funnits i alla tider. Många har fötts in i fattigdom och utanförskap, andra har drabbats av olyckor under livets gång som gjort att tillvaron kantrat. En del har lyckats resa sig, andra har dukat under. 
Vad vet vi egentligen om utsatta människor i svensk historia? Hur såg tillvaron ut för den som var psykiskt sjuk eller funktionshindrad, och för den som inte kunde försörja sig själv? Vad hände de unga kvinnor som blev gravida utan att vara gifta? Och hur klarade sig deras barn, de som kallades oäktingar? Här varvas skildringar av enskilda livsöden med övergripande historisk analys – från medeltiden till våra dagar. I fokus står den lilla människan, hennes vardag och kampen för överlevnad och värdighet.


I femton texter presenteras en annorlunda typ av historia med ett uttalat underifrånperspektiv. Författarna är forskare som på olika sätt brottats med dessa frågor i sitt arbete. Tillsammans ger de en röst åt människor som sällan kommit till tals, vare sig i de historiska källorna eller i dagens samhällsdebatt.


 
 


”Antologin är en bok om vi och dem, hem och hemlöshet. Om människor som på grund av ras, kön, fattigdom, sjukdom eller egensinne står vid sidan av det etablerade samhället. Hur de som inte får godkänt utifrån rigida normer för arbete och familjebildning föraktas och förföljs.
Kort sagt en bok som kan läsas som en nutidsskildring.”
Anneli Jordahl, Aftonbladet


”Att läsa antologin Usla, elända och arma. Samhällets utsatta under 700 år (Natur och Kultur) är som att känna kylan inpå bara kroppen.”
Tiina Meri, Sydsvenskan


”… höstens kanske viktigaste fackbok "Usla, elända och arma" (Natur & Kultur).”                
Ulf Lundén, Dala-Demokraten

Visa mer
Titel: Usla, elända och arma Utgiven: September 2013 Författare: Sofia Holmlund, Annika Sandén

E-bok

ISBN:

9789127137189

Inbunden

ISBN:

9789127134560

Tipsa/dela:

Fler böcker av författarna

Andra populära titlar inom Sakprosa