Sex och lögner - Natur och Kultur
Stäng

Glömt lösenord?

Skicka
Sex och lögner

Sex och lögner

"Jag ville ge kvinnorna ordet. Patriarkatet har ju använt skam som ett verktyg för social kontroll, vilket isolerade kvinnorna som inte ens talade med varandra. De bevarade hemligheter som förtärde dem. Jag ville säga: gör tvärtom! När kvinnor börjar säga jag återtar de makten över sina liv."

Efter sitt internationella genombrott med romanen Vaggvisa kommer nu Leïla Slimanis reportagebok Sex och lögner. Slimani reser runt i Marocko, det land hon växte upp i, och träffar kvinnor – forskare, sociologer, journalister, helt vanliga människor - och pratar om de två roller som står till buds för kvinnor: oskuld eller hustru.

För boken, som utkom i Frankrike 2017, har Leïla Slimani mött kritik och angrepp från två håll. Dels från islamister och andra i Marocko som anklagar henne för att  vilja göra landet till "en enda stor bordell". Dels från den akademiska världen i Frankrike som tycker att hon reproducerar klichéer om den "orientaliske mannen". På kritiken svarar hon att hon talar för alla de kvinnor som sitter fängslade i Marocko för att ha haft sex före äktenskapet eller för att ha gjort abort.


Sex och lögner är en stark och insiktsfull skildring av de lagar och sociala normer som begränsar kvinnors frihet och sätter ljuset på behovet av demokrati och jämställdhet i Marocko och övriga Mellanöstern.


Leïla Slimani är journalist och författare, uppvuxen i Marocko och bor sedan tjugo år i Paris.

Översättare: Lotta Riad

Visa mer
Titel: Sex och lögner Utgiven: Oktober 2018 Författare: Leila Slimani

Inbunden

ISBN:

9789127158825

Häftad

ISBN:

9789127158849

E-bok

ISBN:

9789127158832

Tipsa/dela:

Fler böcker av författarna

Andra populära titlar inom Sakprosa