Stäng

Glömt lösenord?

Skicka
Minnesstädningen

Minnesstädningen

Dersim, 1938. Den nybildade republiken Turkiets militär slår till med full kraft. Alla delar av landet ska inordnas i det nya. Ett land, ett folk, ett språk. Resultatet blir uppemot 70 000 mördade människor, de flesta Dersim-aleviter, eller kirmancer som de själva kallar sig.

Uppsala, 1989. En flyktingfamilj kommer till Sverige och Stenhagen blir deras nya hem. I den här familjen pratar man om politik och historia, litteratur och poesi. Men det finns en sak som man inte talar om och det är Dersim 1938.

Händelserna i denna stad är så tabubelagda att de inte går att återberätta för nya generationer. Men siffrorna 38 och 938 lever vidare, som kodord för de mörka händelserna. I Minnesstädningen väver Helin Sahin ihop en familjs historia med de stora krafterna i världen. Kollapsen av Ottomanska riket, det armeniska folkmordet, framväxten av det nya djupt nationalistiska Turkiet och minoriteternas kamp mot utplåning. Sahin, vars familj har rötter i Dersim, lägger ett laddat och svårt pussel av släktens berättelser.

Vad var det egentligen som hände och varför vill de äldre i släkten inte prata om det? Minnesstädningen är en bok om minne och glömska och om smärtan i det som måste hållas fördolt. Den visar hur dagens antidemokratiska utveckling i Turkiet är nära kopplad till historiska skeenden.

Helin Sahin är Turkietkännare på Olof Palme International Center. Hon kommenterar frekvent turkisk politik i bland annat SVT, SR och dagstidningar. Minnesstädningen är hennes första bok.

Visa mer
Titel: Minnesstädningen Utgiven: Oktober 2018 Författare: Helin Sahin

Inbunden

ISBN:

9789127151284

E-bok

ISBN:

9789127151291

Tipsa/dela:

Andra populära titlar inom Sakprosa

Stridens skönhet och sorg 1918

Stridens skönhet och sorg 1918

Första världskrigets femte år i 89 korta kapitel

Peter Englund
Poltava

Poltava

Berättelsen om en armés undergång

Peter Englund
Det dunkla pusslet

Det dunkla pusslet

Spionagets världshistoria

Wilhelm Agrell
Från krog till krog

Från krog till krog

Svenskt uteätande under 700 år

Richard Tellström, Håkan Jönsson