Stäng

Glömt lösenord?

Skicka

SvD-läsarnas minnen blir unik bok

Svenska Dagbladets digitala projekt “Jag minns” har hittills lockat mängder av läsare att dela med sig av sina minnen från de senaste 100 åren. Nära 1 500 bidrag har kommit in. Nu ska ett urval av alla dessa unika minnesbilder ges ut i bokform på Natur & Kultur med Peter Englund som en av redaktörerna.

Det var på Bokmässan i september som Svenska Dagbladet lanserade det omfattande projektet ”Jag minns”. Det bygger helt på läsarnas medverkan – och som de medverkat. Varje dag får SvD:s kulturredaktion ta emot nya, personliga minnen från engagerade läsare. Även kända kulturpersonligheter har bidragit till projektet. Många av minnena publiceras fortlöpande på svd.se. 

Minne för minne skapar de max 350 tecken långa bidragen en annorlunda och intim bild av Sveriges 1900-talshistoria.
 
Nu tar SvD, tillsammans med förlaget Natur & Kultur, nästa steg och låter läsarnas minnen bli en bok som kommer ut i handeln hösten 2017 i anslutning till nästa års Bokens dag.
 
– När en boklansering av “Jag minns” kom på tal var det ingen tvekan om att det var något vi ville ge ut. Det känns som en självklar förlängning av det här spännande projektet, säger Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur.
 
SvD kulturchef Lisa Irenius är överväldigad av läsarnas respons och vilja att dela med sig av sina upplevelser och minnesbilder.

– Det är fantastiskt roligt att vi fått in så många fina minnen och med så hög litterär kvalitet. Det är verkligen ett gott betyg till våra läsares kreativitet och formuleringsförmåga att ett av Sveriges främsta förlag nu väljer att ge ut ”Jag minns” som bok, säger Lisa Irenius.

Peter Englund, historiker och ledamot av Svenska Akademien, blir redaktör för boken ”Jag minns” tillsammans med Lisa Irenius och SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy, som också är initiativtagaren bakom projektet.
 
– De flesta människor brukar inte lämna kvar så många egna hågkomster i skrift, detta erbjuder en enkel väg till ett slags kollektivt minnesarbete, säger Peter Englund.
 
Läsarnas minnen samlas in och presenteras via den specialbyggda sajten svd.se/jag-minns. Där finns redan i dag en läsvy som påminner om en e-bok, och som låter läsare ta del av och sortera inkomna minnen. 
 
– Själv har jag suttit framför datorn och skrattat och gråtit åt alla fantastiska minnen vi fått in. Nu ser vi fram emot att få in fler texter – läsarna har till den 15 januari på sig. Sedan inleds arbetet med urval och sortering för boken ”Jag minns”, säger Madelaine Levy.

Tipsa/dela:
Fler nyheter

Tweets

naturochkultur

Tilltron till politikens möjligheter sjunker och många upplever frustration. Därför ger Natur & Kultur ut tre böcke… https://t.co/XHqLbqgnd2

naturochkultur

RT @jonasmosskin: Missa inte Psykologer läser böcker 28 mars i Stockholm på @ABFStockholm om makarna Rajs. Boken Att återvända till livet h…

naturochkultur

Sven Olov Karlsson​ får Ivar Lo-pris​et på 125 000 kr! ”För ett författarskap som med skildringar av arbetets lands… https://t.co/MgFuJZ1eLc

naturochkultur

Kommer luften gå ur bostadsbubblan? Läs Andreas Cervenkas bok VAD GÖR EN BANK? Nu i pocket.… https://t.co/7r4sA8PQGz

naturochkultur

@M_Wetterstrand Hej! I mars ger vi ut en bok som bland annat handlar om medborgarlön. Vill du ha ett ex? Mejla heei… https://t.co/ceNFTcY0oD