Stäng

Glömt lösenord?

Skicka

Kartläggning av svensk hiphop

Svensk hiphop ska kartläggas en gång för alla. Hösten 2014 kommer Ametist Azordegan med sin första av två böcker på Natur & Kultur – ett stort uppslagsverk om vår snabbast växande musikkultur. Nu bjuder hon in alla hiphopfans att vara med och bidra till boken.

Kartläggning av svensk hiphop

Musikjournalisten och radioprofilen Ametist Azordegan har blivit ett nav på den svenska hiphopscenen. Få rappare har slagit igenom på senare år utan att gästa hennes radioprogram En kärleksattack på svensk hiphop, som sänds i SR:s Metropol och i P3.

Nu tar sig Ametist an uppgiften att kartlägga svensk hiphop i två böcker på Natur & Kultur. Den första, som ges ut hösten 2014, blir en riktig nostalgibibel för alla hiphopälskare. Ett slags A till Ö inom svensk hiphop, där alla som varit med och satt avtryck i musikhistorien ska vara med. Artister, producenter och DJs.

– Det har länge funnits uppslagsverk om svensk rockmusik och punk. Nu är det hög tid att dokumentera svensk hiphop också, säger Ametist Azordegan.

Idag är hiphop ett självklart inslag på kultursidor och i nöjesnyheter, men så har det inte alltid varit. Arbetet med boken kommer därför att handla mycket om att dokumentera bortglömda delar av svensk musikhistoria. Ametist kommer att kontakta genrens ”gamla rävar” och be om deras minnen, men uppmanar också alla som på något sätt varit en del av hiphopscenen, antingen på scenen eller i publiken, att ta en titt i förrådet.

– Jag vill verkligen att alla som sitter på bilder, historier eller annat material ska höra av sig. Tanken är att alla ska få chansen att bidra till Sveriges första uppslagsverk om svensk hiphop, säger hon.

Satsningen på svensk hiphop fortsätter 2015, då Ametist Azordegan kommer med en fördjupande bok om svensk hiphop som sätter avtryck just nu. Boken Ortens favoriter, som lånar sin titel från en låt av Uppsalagruppen Labyrint, blir en samling reportage om några av samtidens mest intressanta hiphopakter.

För Natur & Kultur är hiphop ett självklart ämne att skildra, säger Anton Gustavsson, förlagsredaktör för sakprosa.

– Ingen konstform har påverkat samhället och kulturen mer de senaste 30 åren än hiphopen. Svensk hiphop har under den här tiden skildrat hur ett nytt Sverige vuxit fram. Genom att låta dem som var med berätta tror jag att det kommer att bli ett stycke fantastisk samtidshistoria, och ingen kan göra det bättre än Ametist, säger han.

Alla som vill bidra till boken kan höra av sig redan nu. Mejla svenskhiphopboken@gmail.com eller kontakta researchassistent Jon Mauno Pettersson på 0701-423931. Du kan snart följa arbetet med boken på svenskhiphopboken.wordpress.com.

För intervjuförfrågningar, kontakta Ametist Azordegan:
ametist@ametistazordegan.com

För andra frågor, kontakta Anton Gustavsson, förlagsredaktör på Natur & Kultur:
anton.gustavsson@nok.se eller 0737-053508

Fotot: Erik by Erik

Tipsa/dela:
Fler nyheter

Tweets

naturochkultur

Nästa nyhetsbrev: utlottning av två paket med "När reglerna slutat gälla" + biljetter till Ariel Levys Sverigebesö… https://t.co/2GeeTY5bjf

naturochkultur

Vi söker även PR-ansvarig för illustrerad fakta (böcker om mat, dryck och hantverk med mera) https://t.co/zePbVm4D0L

naturochkultur

RT @carinaelisa: Fett nordisk samarbeid fra @ForlagetOktober, Rosinante og @naturochkultur! Applaus! https://t.co/L2zXCABvoV

naturochkultur

RT @Klara_bokprat: Nytt filmat boktips: "The hate U give" av A. Thomas från @naturochkultur https://t.co/ZMlTIFyFMS

naturochkultur

Vi söker PR-ansvarig för skönlitteratur! Välkommen att söka. https://t.co/Ndq1aBS7qX https://t.co/YbSJ3K8aS3