Stäng

Glömt lösenord?

Skicka

Elin Bengtsson, Matilda Ruta, Henrik Wallnäs och Elisabeth Åsbrink är Augustprisnominerade

Nu har årets Augustprisnomineringar presenterats. Tre titlar från Natur & Kultur finns bland dem.

Två titlar är nominerade i kategorien Årets svenska barn- och ungdomsbok: romanen Ormbunkslandet av Elin Bengtsson och bilderboken Åka buss med text av Henrik Wallnäs och illustrationer av Matilda Ruta. Elisabeth Åsbrinks 1947 är nominerad i kategorin Årets svenska fackbok.

Juryns motiveringar

Ormbunkslandet av Elin Bengtsson
”Margit och Mika är ett. Intimt sammansvetsade, älskande. Med de är också syskon, och medvetna om att deras kärlek inte är accepterad. Så Mika bryter upp, och övergiven reser Margit till Malmö, möter nya människor och engagerar sig politiskt. Men Mika finns kvar närmast hjärtat. Elin Bengtssons umgdomsroman handlar om det kanske allra mest förbjudna: incest. Med ett poetiskt och symbolmättat språk vidgar och utmanar hon synen på sexualitet och vilken kärlek som får och inte får finnas.”

Åka buss av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta
”Hur upplever ett barn flykten från ett krig? Det har Matilda Ruta och Henrik Wallnäs utforskat i en tidlös bilderbok som inte kunde vara mer aktuell. Här skildras flykten ur barnets perspektiv. Bilderna är rika till färg, form och innehåll, och fulla av upptäckter. De visar vad barnet observerar, vilket skapar en fängslande relation mellan text och bild, där mycket förblir outtalat. Var vi befinner oss på sista sidan, vad som är dröm och vad som är verklighet, är öppet för tolkning.”

1947 av Elisabeth Åsbrink
”Vad gör vi idag som våra efterkommande kommer att brottas med om sjuttio år? Frågan väcks av denna kalejdoskopiska essäsamling där storpolitik blandas med vardagliga händelser under ett år i världshistorien. På en njutbar prosa lotsas läsaren genom ett till synes obetydligt år med en svart historia och långa skuggor över kommande epoker.”


Om 1947 av Elisabeth Åsbrink
”En fascinerande och tankeväckande fresk över tolv månader i världshistoriens flöde. Språket och berättarskickligheten skapar historia som öppnar andra tankebanor än vetenskapliga analyser.”
Dagens Nyheter

”1947 är lika mycket lärorik historiebok som den är vacker och välskriven ... Läs den!”
Svenska Dagbladet

Elisabeth Åsbrink
är en av våra mest namnkunniga journalister och författare. Hon fick Augustpriset 2011 för sin bok Och i Wienerwald står träden kvar, som också belönades med Dansk-svenska kulturpriset 2013 och Kapuścińskipriset 2014. Hon har tidigare bland annat givit ut en bok om Lars Norén och morden i Malexander, Smärtpunkten.

Läs mer om 1947 


Om Ormbunkslandet av Elin Bengtsson

”Bengtssons språk är rikt och explosivt och gör vad riktigt bra litteratur kan: tar en med, bortom gränser man själv aldrig trodde sig kunna överskrida. En ovanligt stark roman som stannar kvar under huden, vid rötterna av det som är att vara människa.”
Dagens Nyheter

Ormbunkslandet är en tät och svindlande roman om att bära på en tung hemlighet, att veta att det man vill är ”fel”, fast det är det enda som känns äkta. Det är en berättelse om att bara ha en enda människa i hela världen, en enda att vara sig själv med. Men det är också en historia om civil olydnad och aktivism och att inte acceptera regler som reducerar och stänger ute.

Elin Bengtsson
är genusvetare och arbetar för närvarande på RFSU Stockholm. Hon debuterade 2013 med ungdomsromanen Mellan vinter och himmel.

Läs mer om Ormbunkslandet


Om Åka buss av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta

”Henrik Wallnäs har skapat en tät och intensiv stämning med sitt kärnfulla och poetiska språk. Matilda Rutas gripande och medryckande illustrationer lyckas vidga berättelsen.”
Nerikes Allehanda

Åka buss är berättelsen om en färd från en känd plats till en okänd. Vägen skumpar fram genom brandgula berg och över ett väldigt hav. Kvar finns pappa och farmor. Kaninen kramas hårt i famnen och mammas blick rymmer stor oro. Det är en lågmält dramatisk och mångbottnad berättelse om flykt och förlust men också om återförening och hopp.

Henrik Wallnäs är författare och bibliotekarie, bosatt i Malmö. Inspirationen till Åka buss är hämtad från Henriks frus upplevelser när hon som barn flydde från f.d. Jugoslavien. Åka buss är Wallnäs debutbok.

Matilda Ruta arbetar med bildberättande. Efter masterexamen på Konstfack har hon bland annat gjort bilderböcker, serier, kortfilm, workshops och konstnärliga gestaltningar. Hon har även utkommit med bilderböckerna om Ninna, Ninna och sjukhusfåglarna och Ninna och syskongrodden.

Läs mer om Åka buss

Högupplösta bilder


För mer information, kontakta gärna:

Helena Eitrem, pr-ansvarig för sakprosa
helena.eitrem@nok.se, 08-453 86 40
Kristina Billow, pr-ansvarig för barn- och ungdomsböcker
kristina.billow@nok.se, 08-453 86 45

Tipsa/dela:
Fler nyheter

Tweets

naturochkultur

Blixtra, spraka, blända! 🦄 🦄 🦄 @JennyJagerfeld https://t.co/9GHyNp68Ik #entrojanskmylittlepony

naturochkultur

Källkritik och självkritik. Factfulness behövs i skolan, skriver @gapminder i @dagenssamhalle. https://t.co/xddVFF929S

naturochkultur

RT @KattisHj: Den här sätter sig i mig. Skaver och finns kvar. Så är det med Maja Lundes böcker! Läs! https://t.co/AUy7FB2ojp #boktips @nat…

naturochkultur

Döda, ge upp livet och bli kändis! Ett samtal du inte får missa i #Almedalen med Åsa Erlandsson, Åsne Seierstad, Mi… https://t.co/7ePz7x63aP

naturochkultur

Sex finansbubblor som borde ha ändrat historiens gång! Professor Lars Magnusson listar viktiga historiska bubblor s… https://t.co/18rsNz7DyK