Stäng

Glömt lösenord?

Skicka

Augustnominerade 2017

Stort grattis till Klas Östergren, Isabelle Ståhl, Hédi Fried och Sven Olov Karlsson, vars böcker har blivit nominerade till Augustpriset 2017.

Augustnominerade 2017

Klas Östergrens I en skog av sumak och Isabelle Ståhls Just nu är jag här är nominerade i den skönlitterära klassen.

Hédi Frieds Frågor jag fått om Förintelsen och Sven Olov Karlssons Brandvakten, om den stora branden i Västmanland, är nominerade i fackboksklassen.

Augustpriset delas ut den 27 november av Svenska Förläggareförening.

Juryernas motiveringar:

Just nu är jag här, Isabelle Ståhl, Natur & Kultur
På en återhållen, rytmisk prosa gestaltar Isabelle Ståhl människans främlingskap i ett intensivt närvarande och alltmer uppslukande nu; ett samtida Stockholm där den unga kvinnan Elises liv fylls av sms-jobb, planlösa studier och Tinder. I flödet framträder ibland en människa att greppa tag i, men enklast är icke förpliktigande möten och Valium är den mest pålitliga vännen.

I en skog av sumak, Klas Östergren, Natur & Kultur
Han kom som en vindpust från en vuxnare värld och hade hala brogueskor på fötterna. Dan Schoultze är en gentleman. Hans syster Hellen är hippie. Dans skolkamrat Kenneth är formad av folkhemmet.  Under en sjuttiotalssommar flummar de under dunkla skyar. Brideshead Revisited i en villa i Bromma. Klas Östergrens romanbygge har det mogna mästerskapets självklara linjeföring. Men under golvet löper lönngångar och strömmar mörka källådror.

Frågor jag fått om Förintelsen, Hédi Fried, Natur & Kultur
En tunn liten bok, med skenbart enkla frågor om det mest ofattbara. En rak och levande bok som vänder sig till unga läsare som har skolans bakgrund till förintelselägren. Skakande och personlig, ohygglig i sin vardaglighet, litterär genom sin närhet.

Brandvakten, Sven Olov Karlsson, Natur & Kultur
Utifrån den stora skogsbranden i Västmanland associerar författaren globalt och lokalt, från det snäva ekonomiska perspektivets påverkan på miljön till det nära skogsägandet och det lilla livet. Ett välflätat reportage om de risker vi skapat.

Tipsa/dela:
Fler nyheter

Tweets

naturochkultur

RT @Yukiko_Duke: Gomorron! Jag har precis lagt ut en recension av livstidsdömde amerikanen Curtis Dawkins novellsamling "Det grå hotellet"…

naturochkultur

RT @KulturJP: "Ondskan har en vardaglig botten." @cjsvensson om @jbabbonde och @Gangkrig:s starka seriebok #ViKommerSnartHemIgen. Från @nat…

naturochkultur

Ropen skalla - basinkomst till alla! https://t.co/wHpQXEtLJN

naturochkultur

"Det är orealistiskt att inte tro på utopier" är rubriken på @OBS_P1s essä om @rcbregman s bok.… https://t.co/xpYP68UXkr

naturochkultur

RT @KarinTengby: Bra samtal med @Yukiko_Duke om läsning med handfasta tips till föräldrar av årets @naturochkultur Ingvar Lundbergpristagar…