Stäng

Glömt lösenord?

Skicka

Bok om barns smakträning får pris

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholms bok "Smakäventyret – att lära små barn äta mat" har vunnit första pris i kategorin ”Barn och mat” i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur.

Bok om barns smakträning får pris

Måltidsakademiens biblioteksstiftelse utser varje år årets bästa svenska mat- och dryckesböcker genom tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur. I år vann så många som åtta titlar från Natur & Kultur.

Bland annat fick vetenskapsjournalisten Ann Fernholms Smakäventyret – att lära små barn äta mat första pris i kategorin ”Barn och mat”. Formgivare är Lotta Kühlhorn.

- Jag är glad att bebisars smakträning lyfts fram. Om vi vill att våra barn ska äta bra mat behöver vi börja tidigt. Det är mer naturligt för bebisar att äta en kryddig gulasch eller linsgryta, än välling och smaklösa barnmatsburkar. De måste få en chans att öva på mat som har olika smak och konsistens. Annars finns en risk att vi fastnar i sötsaksträsket med dem, säger Ann Fernholm.

Juryns motivering löd:

Man vinner mycket på att smakträna barnen tidigt, för vi äter vad vi lärt oss som mycket små. Här är boken som tar tillvara nyfikenheten på mat redan innan ettårsdagen.

Natur & Kulturs övriga vinnare är:

Stefan Ekengrens Husman - alla de klassiska rätterna (och några bortglömda) i kategorin À la carte - Best Chef Book. Fotograf är Lennart Weibull och formgivare Jonas Cramby.

Alf Tumbles Vin med adress fick förstapris i kategorin: Dryckeslitteratur. Fotograf är Roland Persson, stylist Tove Nilsson och formgivare Lotta, Sigge och Fabian Külhorn.

Ville Ilola och Besmir Balajs Pizza Napoletana - jakten på en fulländad napoletansk pizza i hemmaugn, ombyggd grill och vedugn vann förstapris i kategorin Etniska kokböcker. Fotograf är Calle Stoltz och formgivare Jonas Cramby.

Tove Nilssons Ramen - japanska nudlar och smårätter fick andrapris i kategorin Etniska kokböcker. Fotograf är Roland Persson, formgivare Jonas Cramby.

Petrus Jakobssons Bageriet - bröd, bakverk och kakor kammade hem förstapris i kategorin Matbröd. Fotograf är Calle Stoltz och formgivare Stefan Fält.

Tommy Myllymäkis Fisk & skaldjur vann i kategorin Bästa form. Formgivare är Karin van der Kwast Gissberg, fotograf Charlie Drevstam.

Déborah Holtz och Juan Carlos Menas Tacopedia – en tacoebcyklodei vann i kategorin: Bäst översatta mat. Översättare och formgivare är Jonas Cramby.

Vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur ställs ut på Restauranghögskolans bibliotek i Grythyttan, som är erkänt som ett nationellt specialbibliotek och även internationellt berömt. Prisutdelningen hölls onsdag 23 november på Sveriges Radio i Stockholm.


För mer information kontakta:

Josefin Ekman, PR-ansvarig för illustrerad fakta: josefin.ekman@nok.se, 08-453 87 72
Sanna Wallin, PR-ansvarig för psykologi: sanna.wallin@nok.se, 08-453 86 93

 

Tipsa/dela: